Galéria

TV-n alszol el? Ilyen hatással van ez az egészségedre

Forrás:

Szakértők szerint az ideális mennyiség egy éjszaka alatt nagyjából 8 óra alvás. Ennél kevesebb már úgynevezett alvásadósságnak számít, azaz ha csak 6 órát pihensz, 2 óra hiányzik, ha következő éjjel is 6-ot alszol, már összesen 4 óra hiányzik, és így szép kis "tartozást" halmozol fel a szervezeteddel szemben. És ezt nem lehet csak úgy visszaadni egy hétvégi 10 órás pihenéssel!

A TV-n való elalvás pedig ezt csak növeli, hiszen szakértők szerint kevesebbet pihenünk ilyenkor. A legtöbben hajlamosak ugyanis alvás helyett a TV-re koncentrálni, belemerülnek a sorozatokba, filmekbe, és elvesztegetik a pihenéssel tölthető időt.


Forrás: A melatonin az a hormon, ami segít, hogy el tudjuk aludni, és az éjszakánk is pihentető legyen. Ennek termelése jelzi a tested felé, hogy ideje ledőlni és alvással regenerálódni egy újabb naphoz. A TV és a többi elektronikai kütyü, ami kék fényt bocsát ki, valójában kutatások szerint csökkenti a melatonin termelését. Ezáltal az agyad nehezebben határolja be, hogy éjszaka vagy nappal van épp, emiatt pedig nem termel elegendő hormont. Ez az egyik oka annak, hogy nehezebben alszol el és többször felébredsz.
Forrás: Amikor alszol, az utolsó dolog, amire szükséged van, hogy az agyadat valami külsőleg stimulálja. Amikor ugyanis ez történik, aktív állapotban marad, ezáltal pedig megnehezíti az elalvásodat. Folyamatosan arra koncentrálsz, hogy mit csinálnak a TV-ben a karakterek, a fény- és hangeffektek pedig felkeltik a figyelmedet, kizökkentenek, így az agyad automatikusan erre fókuszál az alvás helyett.

Arról nem is beszélve, hogy ezek a hangok még egy darabig velünk maradnak, így nem csoda, ha furcsa álmaid vannak, hiszen a környezeted is befolyásolni kezdi őket. Márpedig a rémálmok után nem könnyű visszaaludni és tényleg pihentető éjszakát eltölteni!
Forrás: Bár nem közvetlenül, de szakértők szerint közvetett módon a TV-n való elalvásnak több negatív hatása is lehet az általános egészségünkre. A korábbi három példából következik, hogy nem alszol elég mélyen, nehezen merülsz álomba, keveset pihensz, ezek pedig hosszú távon károsítják a szervezetedet. Azok, akik kevés minőségi alvásban részesülnek, magasabb vérnyomással, gyengébb immunrendszerrel és memóriaproblémákkal küzdhetnek.
Forrás: A korábbiak mellett azért fontos megemlíteni, hogy nem minden fekete-fehér, és bizony a TV-n való elalvásnak is lehetnek pozitív hatásai.

Az egyik ilyen, hogy amikor a TV mondhatni fehér zajként funkcionál, és nem egy izgalmas akciófilm megy a háttérben, sokkal könnyebb elaludni. Ez megnyugtat, kizárja az egyébként kintről beszűrődő zajokat, és kutatások szerint is jót tesz a testnek és elmének egyaránt. De, mint írtuk is, ehhez az kell, hogy fehér zajként funkcionáljon!
Forrás: A TV-nek is van kék fénye, ami nem egészséges a melatonin termelése szempontjából, de tény, hogy jóval kevesebbet bocsát ki ebből, mint például a mobilod, a tableted és a laptopod. Szóval, ha mindenképp szükséged van valamilyen háttérzajra az alváshoz, inkább a TV menjen, mint ez a három!
Forrás:

A fehér zajon kívül még akad egy-két hang, ami segíti az ellazulást és a pihenést. Szakértők szerint az, ha a tévéből például valamilyen általunk szeretett zene szól, akár dalszöveg nélkül, az segít kikapcsolódni mentálisan. De az is jó ötlet, ha olyan sorozat megy a háttérben, amit már sokszor láttál és megnyugtat, így nincs benned az, hogy muszáj nézned, mi történik a karakterekkel. Például a Jóbarátok, amit valószínűleg 10-szer megnéztél már, ideális lehet erre a célra!

A szakértők pedig javasolják, hogy állíts be időzítőt, hogy a TV például 30 percen belül kikapcsoljon. Így miután elaludtál, a készülék leáll, és az éjszaka további részében sem hangok, sem a kék fény nem okoz problémát.

Egyik szerkesztőnk pedig korábban tesztelte, mi történik, ha két héten át száműzi a mobilját a hálószobából. Meglepő tapasztalatait ITT OLVASHATOD EL.