Galéria

3 faktor, ami növeli a COVID-fertőződés esélyeit - az oltás ellenére is

Forrás: Milyen vakcinát kaptál és mennyi idő telt el?

Kutatások szerint nem mindegy, hogy melyik vakcinát kaptad. Noha mindegyik nyújt védelmet, a statisztikák szerint más és más hatékonysággal (például a klinikai tesztek során a Pfizernél és a Modernánál 95-94%-ot mondtak, a Szputnyiknál 83%-ot, a Sinopharmnál 79,4%-ot), arról nem is beszélve, hogy a második oltás óta eltelt időben csökkenhet a védettség és az antitestek száma. Friss felmérések szerint például a Pfizer körülbelül fél éves védettséget ad, de hogy mi történik a 6 hónap lejárta után, még további vizsgálatokat igényel.

Az antitestek számát természetesen te is meg tudod nézetni - akár gyorsteszttel is, bár ezek hatékonysága nem mindig megfelelő -, ám akárhogy is, az biztos, hogy nem árt tisztában lenni azzal, hogy a vakcina sem örökké marad hatásos. Magyarországon már elérhető a harmadik oltás, egy korábbi cikkünkben pedig elolvashatod, mit tapasztalt egyik olvasónk, miután két Sinopharm után Pfizert kapott. KATTINTS IDE a cikkért.
Forrás: Milyen variánsok jelennek meg?

A másik nagyon fontos tényező, hogy az új variánsok növelhetik a fertőződésre való esélyeket. A delta variáns megjelenése nem véletlenül okozott sokakban félelmet: ez a mutáns gyorsabban fertőzött, gyermekekre is veszélyesebb volt, ráadásul oltottak is elkapták. Hasonló lehet a helyzet az újonnan megjelenő variánsokkal, ezért kell nagyon óvatosnak maradni. Most, hogy az influenzaszezon csillapodott, és a COVID-fertőzöttek száma is csökken, kicsit lazíthatunk, de nem árt tudni, hogy ősszel visszatérhet a járvány!
Forrás: Milyen az immunrendszered?

Az, hogy mennyire vagy veszélyeztetett a COVID-dal szemben, az immunrendszeredtől is függ! Ha nem elég erős (márpedig idősebb körben csökken az ellenállóképesség, de betegségek, tápanyag- és vitaminhiány is közrejátszhat), úgy sajnos sokkal könnyebben megbetegszel, ez alól pedig a koronavírus sem kivétel. Nem véletlen, hogy az idősebb korosztályban, legyengült immunrendszer mellett többen kapják el a COVID-ot, oltás ellenére is. Korábbi cikkeinkben mutattunk már immunerősítő italokat, IDE KATTINTVA pedig elolvashatod leghatékonyabb tippjeinket az immunrendszer erősítésére.