Galéria

6 hely, ahol nagy eséllyel elkaphatod a COVID-ot

Forrás: Dr. Boris Lushniak, egy baltimore-i egészségügyi egyetem igazgatója szerint ez az elsőszámú hely, ahol fertőződhetünk a koronavírussal. "Sajnos mióta kinyitottak a bárok, fiatalok nagy tömegét láthatjuk gyülekezni, mintha nem éreznék, hogy a COVID-19 még mindig probléma" - nyilatkozta a külföldi RD magazinnak. Szerinte az, hogy zárt térben vannak sokan, érintkeznek egymással, nincs távolságtartás, ráadásul esznek-isznak (vagy egy szórakozóhelyen még buliznak is) növeli a COVID-fertőzés kockázatát, oltástól függetlenül.
Forrás: Szakértők szerint attól függően, hogy milyen a szellőztetés, a terem mérete, az edzések intenzitása, nagy lehet a fertőzésre való esély is. Chicagóban például tavaly 55 ember lett beteg, miután olyan órán vettek részt, amin ott volt egy tünetmentes fertőzött is. Ezért javasolják, hogy ha konditerembe mész, figyelj arra, hogy olyat válassz, ahol van lehetőséged távolságot tartani, és lehetőleg ne akkor menj, amikor a legnagyobb a forgalom.
Forrás:

Buszok, vonatok, repülők; mind lehetőséget adnak a COVID-nak a terjedésre. Persze érthető, ha nyáron, a nagy hőségben nem volt kedved maszkban utazni a tömött járatokon, és levetted a maszkodat, de szakértők szerint sajnos itt is nagy az esély a fertőződésre. Pláne, hogy egyetlen tüsszentés elegendő lehet arra, hogy elkapd a COVID-ot, a szemmel nem látható cseppek pedig a kapaszkodókon, székeken megtapadhatnak egy ideig.

Ezért is fontos, hogy ne csak a tömegközlekedési eszközön, de leszállás után is maradjon rajtad a maszk.


Forrás: Lassan jön a nyár, ezzel együtt pedig a strandszezon. Érthető, ha te is kihasználnád ezt az időszakot, és élveznéd majd a jó időt, de önmagában az, hogy szabad téren tartózkodsz, nem véd meg a vírustól. Szakértők szerint ez is melegágya lehet a fertőződéseknek, ezért kérik, hogy próbálj meg a tömegtől távolabb lepakolni a plédedre, és a vízben se nagyon érintkezz másokkal.
Forrás: Tavaly az EB alatt fertőződött meg a delta variánssal Piers Morgan is, és maga mesélt arról, hogy mennyire hamis biztonságérzetet adhat az oltás (mert hogy így is fertőződhetsz, de a tüneteid enyhébbek lehetnek). Szakértők listáján ezért a különféle sportesemények, fesztiválok is ott vannak, jelezve ezzel azt, hogy még a szabadban is érdemes távolságot tartani, és vigyázni magunkra.
Forrás: Egy nagy családi szülinap, egy esküvő; ezek a beltéri rendezvények is rizikófaktort hordoznak magukban - figyelmeztetnek a szakértők. Sok esetben tünetmentes hordozó fertőzhet meg másokat, de egy esküvőn, ahol a pár távoli és közeli rokonai, barátai mind együtt buliznak, jelentősen növeli a fertőződés veszélyeit. Légy óvatos, ha ilyen eseményre vagy hivatalos, és ha kicsit is érzed magadon, hogy beteg lehetsz, semmiképp se menj el!