Galéria

7 vitaminban gazdag gyümölcs, amit érdemes enned az őszi immunerősítés során

Forrás: Az áfonya méltán híres antioxidáns-tartalmáról és gyulladáscsökkentő hatásairól. Általánosságban magas arányban megtalálható benne antocián, polifenol és flavonoidok is, ami az áfonya lilás színészt is biztosítja. Ezek felveszik a küzdelmet a sejtromboló hatású méreganyagokkal, amelyek később betegségeket okozhatnak. Számos kutatás bebizonyította már, hogy az antociánban gazdag étrend csökkenti a II-es típusú diabétesz, a szívelégtelenség és a magas vérnyomás esélyeit, sőt még a rák bizonyos típusainak kockázatát is redukálja.
Forrás: A banánról elsősorban kálium-tartalma miatt beszélnek, pedig ennél sokkal több van benne! Egy átlagos méretű gyümölcs B6-vitaminból a napi bevitel 27%-át biztosítja, C-vitaminból 12%-ot, magnéziumból pedig 8%-ot. Polifenol- és titoszterol-tartalma is kiemelkedő, ezek pedig az általános egészségre gyakorolt hatásaik miatt ajánlottak. Az érett és a még kevésbé érett verzió is szuper választás. Előbbi edzés előtt ajánlott, hiszen könnyen emészthető szénhidrát, utóbbi pedig több pektint tartalmaz, ami a vércukorszintre és az emésztésre gyakorol jó hatásokat.
Forrás: Olyannyira magas a narancs C-vitamin tartalma, hogy egy darab a napi ajánlott bevitel 91%-át biztosítja. Ráadásul magas a kálium, B1-vitamin, rost és polifenol-tartalma is. Kutatások szerint már azzal, hogy egyetlen narancsot megeszel, csökkentheted a gyulladások mértékét, a vérnyomást és a koleszterinszintet is.
Forrás: Minden nap egy alma, az orvost távol tartja! És nem véletlen, hogy pont erről a gyümölcsről terjedt el a mondás. Ugyanis bár rengeteg fajtájú alma található a boltokban, általánosságban elmondható, hogy vízben oldódó és vízben nem oldódó rostokban gazdag, ráadásul rendkívül jót tesz az emésztésnek. Segít szinten tartani a vércukorszintet, támogatja a szív egészségét, és nem mellesleg szuper C-vitamin forrás. Fontos, hogy a legtöbb polifenol (ami nagyon jót tesz a szervezetnek) rögtön a héj alatt rejlik, így jobb, ha hámozás nélkül fogyasztod.
Forrás: Kevésbé népszerű, mint a listában szereplő gyümölcsök, pedig a sárkánygyümölcs rendkívül egészséges! Tele van tápanyagokkal, rostokkal, vassal, magnéziummal, valamint C- és E-vitaminnal is. Javítják az általános egészéget, és biztosítják a szervezetednek szükséges ásványi anyagokat, többek között a karotinoidokat is. Ez utóbbit a tested nem képes előállítani, pedig fontos szerepük van az egészség védelmében, úgyhogy már csak ezért is érdemes belecsempészni az étrendbe.
Forrás: Az őszhöz közeledve egyre többen javasolják, hogy az ananász is kapjon helyet az étrendünkben, hogy erős szervezettel kezdjük a hűvösebb időszakot. Egyetlen bögrényi adag biztosítja a napi ajánlott C-vitamin bevitel 88%-át, valamint a mangán 73%-át. Ez utóbbi nagyon fontos az emésztésben és a vércukorszint kezelésében, de a pozitív hatások még nem érnek véget ezen a ponton. Egy cikkünkben leírtuk, hogyan készíthetsz belőle ízesített vizet pár perc alatt, és miért javasolják, hogy ősszel minden nap igyál egy keveset (a COVID miatt is).
Forrás: Az avokádó is elsősorban a gyümölcsök táborát gyarapítja, de egyébként univerzális növény! Nem véletlenül lett felkapott az elmúlt években, hiszen olyan sok pozitív hatása van, hogy azt felsorolni is nehéz. Kevés gyümölcsről mondható el, hogy ilyen magas lenne az egészséges zsírtartalma, miközben alacsony cukortartalommal bír, ráadásul B6-, E- és K-vitamin is található benne, valamint rostot és káliumot is tartalmaz. Sőt, egy 2020-as kutatás szerint jelentősen képes csökkenteni a koleszterin szintjét az avokádó gyakori fogyasztása (a felmérésben 5 héten át minden nap ettek a résztvevők, a végén elképesztő eredményeket produkáltak).