Galéria

6 dolog, amit bárcsak tudtam volna, mielőtt megvettem az esküvői ruhámat

Forrás: 1# Nem baj, ha határozott elképzelésed van, azért próbálj fel még más ruhákat is Amikor a saját esküvőmre készültem, tudtam, hogy milyen lenne az álomruhám. Azt azonban csak varratni tudtam volna, esetleg méregdrágán megrendelni egy kanadai szalonból, úgy, hogy sosem volt rajtam. Így inkább elkezdtem a másik oldalról: a kész ruhákat próbálgattam először, hogy lássam, vajon azokból is van-e legalább annyira egyedi, ami tetszik. Végül lett, de tényleg semmi sem kényszer.
Forrás: 2# Ne félj elszakadni attól, amire igazán vágytál Mielőtt kiválasztottam egy gyönyörű, készen kapható spanyol ruhát, azért még megmutattam a ruhatervezőnek az eredeti elképzelésemet. Tényleg nem lebeszélni akart, hiszen az én álomruhámat többe került volna elkészíteni, és ő azzal még jobban járt volna, de őszintén azt mondta: nem javasolja az alakomhoz. Majd mutatott hasonló szabásvonalú, felpróbálható, könnyed darabokat, amelyekbe egytől egyig belebújtam. Igaza volt. Picit nehéz volt elengedni az évek óta dédelgetett álmomat, de egy csodás ruhát találtam végül, ami kárpótolt érte.  
Forrás: 3# Kapsz benne levegőt? Ne félj megmondani a szalonban, hogy ez még nem a legkényelmesebbre bevett méret. Bármilyen is legyen a testalkatod, biztosan találsz rá szuper ruhát, a varrónők és ruhakészítők pedig azért felelnek, hogy jól is érezd magad. Ne légy rest sokadszorra is igazítást kérni, hiszen egy egész napot fogsz eltölteni a kiválasztott darabban. És hidd el, bármilyen könnyed és légies is elsőre, az est végére simán lehet, hogy nehéznek érzed majd.
Forrás: 4# Ugye, tudod, hogy ebben táncolni is kell? Nagyon ügyelj a ruha hosszára és arra, hogy lehetőleg legyen fel- vagy lecsatolható az uszálya. Máskülönben igen nehézkes lesz ropnod benne, még ha csak néhány szolid táncot tervezel is a nagy napra. 
Forrás: 5# Ha lehet, válassz többfunkciós modellt! Csodálatos ruhaköltemények lógnak szinte minden egyes ruhaszalonban. Most, hogy 2 éven belül még egy teljes körön voltam túl, ismét meg kellett állapítanom, hogy szörnyen nehéz a választás, és mintha a ruhák is egyre szebbek és szebbek volnának. De hát nincs mit tenni, ilyenek vagyunk mi nők: szeretjük a finom anyagokat, a jó szabásokat, a kecses díszítéseket. Itt van azonban a funkció kérdése is! Vajon egy habos-babos ruhában egész este jól tudnám érezni magam? Az minden pillanatra megfelelő lesz? Barátnőm végül egy olyan darabot választott, ami A-vonalú, egyszerű esésű, felcsatolós az uszálya, plusz – és most jön a csavar – hátul és oldalt felcsatolható egy plusz tüllréteg, amitől az egész olyan hatást kelt, mintha egy másik ruha lenne. Így a ceremónia a teljes dresszben volt, a buliban pedig a tüll habok nélkül mozgott kényelmesen. 
Forrás: 6# Gondold meg kétszer, hogy megveszed-e! Ismerek olyat, aki megvette a ruháját (nem is egyet), és akadnak olyan barátnőim is, akik hozzám hasonlóan inkább béreltek. Nyilván egyik sem olcsó mulatság, de a varratás vagy a vásárlás általában még többe kerül. Azt érdemes ilyenkor átgondolni, hogy mi lenne a ruha megvásárlásának valódi célja: csak állna a szekrényedben, mert eszméletlenül romantikus vagy, és még 20 év múlva is bele akarsz bújni a férjed előtt? Esetleg szeretnéd, hogy a lányod (ha ő is úgy gondolja) ugyanebben menjen férjhez? Kölcsönadnád majd valakinek? Én ezekből mindegyikre nemmel válaszoltam, így maradtam a bérlésnél. De persze megértem a másik oldalt is. Mindenesetre egyre több olyan hirdetést látni az interneten, hogy „egyszer használt, X-es méretű, egyedi menyasszonyi ruha eladó”. Nos, nem valószínű, hogy az egyedi menyasszonyi ruhádat más is pont olyan elragadónak fogja találni, mint egykoron te. Tudom, nehéz érzelmek ezek, de érdemes ezen a ponton nem fennakadni.