Amit mindig is tudni akartál: az ok, amiért nem érintkezhetnek a gyógyteák fémmel
Lehull a lepel! Elmondjuk neked, hogy miért nem érintkezhetnek a gyógynövényből készült teák fémmel.
Az egyre hidegebb idő beálltával határozottan jobban csúsznak a melengető, finom teák. De nem csak az ízélmény miatt érdemes fogyasztani őket! Ha a gyógynövényes változatokat választjuk akár különféle nyavalyáinkat is kezelhetjük velük, vagy egyszerűen csak pozitív hatással lehetnek közérzetünkre.
Neked is biztos feltűnt már ezen teák csomagolásán, hogy nem érintkezhetnek fémmel. De vajon miért? Nem kell semmi ördögtőlvaló dologra gondolni! A víz melegítésénél nincs probléma, ott simán használhatunk fémedényt vagy vízmelegítőt, baj nem lesz belőle. A probléma inkább akkor jön elő, ha az említett anyagból készült bögrével, kanállal vagy teatojással érintkeznek a gyógynövényrészek. De persze nem minden fémre igaz, hogy semlegesíti a gyógyteák hatását, csak azoknál, amelyekből kioldódnak a fémionok – ilyen például a réz vagy az alumínium. Ezek az ionok hatóanyagokkal (például a fenolok) lépnek reakciókba, ezzel megváltoztatva szerkezetüket.
Ezért is ajánlott a fém eszközök hanyagolása, de legfőként a C-vitamin tartalmú növényeknél fontos betartani, mivel a fémionok elősegítik annak lebomlását. Úgyhogy ennek elkerüléséért mindenképp felejtsd el a fémet, használj inkább műanyag, háncs vagy textil szűrőt, esetleg egy olyan üvegkancsót, amihez van külön szűrő, illetve a kevergetésre faból vagy műanyagból készült kanalat. Tárolásnál is érdemes erre figyelni, részesítsd előnyben az üveg és porcelán változatokat! Termoszt pedig csak akkor használj, ha a belseje rozsdamentes acélból készült, ez nincsen semmiféle káros hatással a gyógyteákra.
Tudtad?
A legtöbb gyógynövénytea elkészítésekor forró vizet használunk. Ennek ellenére érdemes megfogadni azt a tanácsot, hogy a hőre érzékeny hatóanyagokat (ilyen például a C-vitamin) tartalmazó gyógynövény részeket kizárólag hideg vizes áztatással kezeljük! Ilyen például a citromnál 10x több C-vitamint tartalmazó csipkebogyó is, a vadrózsa áltermése. Ha belőle szeretnénk teát készíteni annyi a teendőnk, hogy mozsárban kissé összetörjük, a kívánt mennyiséget áttesszük egy üvegkancsóba, felöntjük szobahőmérsékletű vízzel és hagyjuk 8-10 órát állni. Felmelegítés nelkül, leszűrve fogyasztjuk.
De ha nem te szeretnél bajlódni otthon a teafőzéssel, akkor a galériánkban lévő helyeken biztosan felmelegedhetsz majd!
Budapest 6 legjobb teaháza, ahova elmenekülhetsz feltöltődni