Ez volt Erzsébet királynő kedvenc ebédje, ami hozzájárult a fiatalosságához

Getty Images/ Pool / Pool
Besenyei Bianka

A brit uralkodónő sokáig jó erőben volt, amit részben tudatos táplálkozásának köszönhet. Kedvenc ebédje például nagyon egészséges.

Erzsébet királynő 96 évesen is sugárzott, így nem véletlen, hogy sokan kíváncsiak voltak arra, mivel tartotta magát formában. Azt tudjuk, hogy az egyik kedvenc hobbija a lovaglás volt, ahogy sétálni is nagyon szeretett, de tény, hogy az étkezés is sokat hozzátett ahhoz, hogy egészséges és fitt maradt ennyi évtizeden át.

A brit királyi család egykori séfje már korábban elárulta, hogy az uralkodónő távol tartotta magát a megterhelő ételektől, és nagyon odafigyelt arra is, hogy tápanyagdús élelmiszereket fogyasszon, illetve egyáltalán nem rajongott a magas keményítőtartalmú burgonyáért és tésztáért sem.

„A királynő nem ínyenc, azért eszik, hogy éljen. Amikor egyedül étkezik, nagyon szigorúan veszi, keményítőtartalmú étel nem szerepelhet a menüben”

-

– mondta akkoriban Darren McGrady séf a brit Hello magazinnak.

forrás: Getty Images/ Anwar Hussein / Contributor
Erzsébet királynő 1999-ben egy teadélutánon.

Imádta a halat

Azonban, mint általában mindenkinek, neki is volt kedvenc étele, amit ebédre fogyasztott, és amit gyakran készítettek neki a palotában. Ez nem más volt, mint a doveri nyelvhal spenót- vagy cukkiniágyon.

Köztudott, hogy a hal az egyik legegészségesebb étel, amiben alig van koleszterin, ellenben magas a vitamintartalma, ráadásul omega-3 zsírsavakból is jócskán található benne, ami a szív egészségéhez járul hozzá. Korábbi kutatások arra is rávilágítottak, hogy a szellemi frissességre is jó hatással van a halfogyasztás, ám a szakemberek egyelőre nem tudják, ez minek köszönhető pontosan. Egy 2007-ben készült brit kutatás, amiben 2031-en vettek részt a 70-74 éves korosztályból, bizonyította, hogy sokkal jobb kognitív képességekkel rendelkeznek azok, akik naponta fogyasztanak halat.

De nemcsak az étel fő összetevőjének vannak ilyen áldásos hatásai, hanem a spenótnak és a cukkininek is. Mindkettő szuperül beépíthető bármilyen diétába, és míg az előbbinek magas az antioxidáns- és vitamintartalma és természetes folsav- és vasforrás, addig az utóbbi kiváló hidratáló, ami támogatja az emésztést. Ha szívesen megkóstolnád a néhai királynő kedvencét, akkor pedig nem maradt más hátra, minthogy

Próbáld ki!

forrás: Getty Images/ LauriPatterson
Recept
Elkészítési idő: 30 perc
2 személyre
Doveri nyelvhal spenóttal és vajmártással
Hozzávalók
  • 400 gramm friss bébispenót
  • 3 evőkanál vaj
  • ½ hagyma
  • 1 darab citrom héja
  • só és bors
  • 4 darab halfilé
  • ¼ bögre liszt
  • 2 nagy tojás
  • ¼ bögre olívaolaj
  • 1 bögre húsleves alaplé
1. lépés
Egy nagyobb lábasban forralj fel egy csésze vizet, majd dobd bele a spenótot és forrald körülbelül 4 percen keresztül, míg meg nem fonnyad. Ezután szűrd le és nyomkodd ki belőle a nedvességet.
2. lépés
Egy serpenyőben olvassz fel 2 evőkanál vajat, majd add hozzá a hagymát, a citromhéjat és pirítsd üvegesre. Add hozzá a spenótot és ízesítsd sóval és borssal, majd alaposan keverd el. Húzd le a tűzről, ha kész.
3. lépés
Sózd és borsozd meg a halfiléket, majd forgasd lisztbe, utána a felvert tojásba.
4. lépés
Süsd aranybarnára az olívaolajban a halfilék mindkét oldalát egy serpenyőben, oldalanként 3 percig.
5. lépés
Forrald fel a húsleves alaplét, keverd hozzá a maradék vajat, sózd és borsozd meg.
6. lépés
Ha minden kész, locsold meg a halat a vajmártással és tálald tetszőleges körettel, illetve citromkarikával.
Olvasd el ezt is!
Kipróbáltam Erzsébet királynő kedvenc palacsinta receptjét

És ezt olvastad már?

Nézd meg a galériánkat - 8 kép
8 dolog, ami nekünk természetes, de II. Erzsébet királynő sosem tapasztalta meg