4 különleges és egyszerű epres étel, amit ki kell próbálnod

Unsplash/Karly Gomez, Dovile Ramoskaite
Besenyei Bianka

Ha szereted az epret, megéri kipróbálnod ezeket a recepteket, ugyanis teljesen új ízélményben lehet részed. Ez az alapanyag ugyanis nemcsak a sütikben állja meg a helyét.

Az eper nemcsak finom, de nagyon egészséges is, hiszen a benne található rengeteg antioxidáns szuper hatással van a szervezetre. Magas a C-vitamin tartalma, segíti a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzését, és az alacsony kalóriatartalma miatt bátran fogyasztható. Tökéletesen beépíthető a napi menübe, nemcsak a sütikben, de más ételekben is megállja a helyét. Erre hoztunk most néhány ellenállhatatlan példát, amit mindenképp ki kell próbálnod.

Olvasd el ezt is!
Milyen vitaminokra van szüksége egy nőnek 20, 30, 40 és 50 évesen?

Szamócás hummus reggelire

Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók:

  • 400 g csicseriborsó
  • 2 bögre tisztított, friss eper
  • 3 ek méz vagy juharszirup
  • 2 ek kesudióvaj
  • 1 vanília kikapart magja
  • ½ tk reszelt gyömbér (opcionális)

Így készül:

  • Az összes hozzávalót öntsd egy turmixgépbe és keverd egynemű masszává.
  • Adagold jól zárható edénybe, és tedd a hűtőbe néhány órára fogyasztás előtt.

Grillezett csirkesaláta eperdarabokkal

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók:

  • ¼ bögre olíva olaj
  • 2 tk lime reszelt héja
  • 3 ek limelé
  • 1,5 tk méz
  • csipet só
  • frissen őrölt bors
  • 1 fej római saláta
  • 300 g csirkemellfilé, felszeletelve, grillezve
  • 2 bögre szeletelt eper
  • 110 g kockázott fetasajt
  • 1 bögre főtt borsó
  • 1 db avokádó, felszeletelve
  • ½ szeletelt vöröshagyma

Így készül:

  1. Keverd össze az olajat a lime levével és reszelt héjával, valamint a mézzel. Sózd és borsozd az öntetet, majd tedd félre.
  2. Halmozd egy tálba a salátát, a csirkét és a többi hozzávalót is: az epret, a fetát, a borsót, az avokádót és a hagymát.
  3. Öntsd a salátára az öntetet, sózd és borsozd ízlés szerint.

Grillezett csirkemell vörösboros epermártással

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók:

  • 3 bögre eper
  • 4 tk olaj
  • 2/3 bögre mogyoróhagyma
  • ½ tk szárított kakukkfű
  • 2 ek balzsamecet
  • 1/3 bögre vörösbor
  • ¾ tyúkhús alaplé
  • 1 tk kukoricakeményítő
  • 2 tk hidegvíz
  • 1 cikk fokhagyma
  • 1 kis babérlevél
  • só és bors
  • 300 g csirkemellfilé
  • barnarizs

Így készül:

  1. Hevítsd fel az olajat egy serpenyőben és grillezd meg a sózott, borsozott csirkemell darabokat.
  2. Egy másik serpenyőben pirítsd 2-3 percig a szeletelt hagymát, add hozzá a babérlevelet, a kakukkfüvet és a felszeletelt epret. Öntsd rá a balzsamecetet és melegítsd további 1 percig.
  3. Öntsd fel vörösborral és addig forrald, míg a lé fele el nem fő.
  4. Ezután öntsd fel az alaplével és forrald további 5 percen keresztül.
  5. A kukoricakeményítőt oszlasd el a 2 kanál vízben és ezt a keveréket is öntsd bele a serpenyőbe. Akkor van kész, ha besűrűsödött a mártás.
  6. Tálald a csirkét barnarizzsel és szeletelt eperrel.

Rebarbarás-epres fagyasztott joghurt

Elkészítési idő: 15 perc + 3 óra fagyasztás

Hozzávalók:

  • 3 bögre görög joghurt
  • 2 bögre 12%-os tejszín
  • 1 bögre cukor
  • 1/3 bögre kukoricaszirup
  • 1 tk vaníliakivonat
  • ¼ tk só
  • 2 bögre eper
  • 1 bögre rebarbara, szeletelve

Így készül:

  1. Keverd össze a joghurtot a tejszínnel, 2/3 cukorral, a sziruppal, a vaníliával és a sóval, majd hagyd állni 5 percig. Addig keverd, míg a cukor el nem olvad, aztán 2 órára tedd hűtőbe.
  2. Közben főzd meg az epret, a rebarbarát 1/3 cukorral 6-8 percen keresztül. Hűtsd le, és öntsd az előző keverékhez.
  3. Mehet az egész a fagyigépbe, ha pedig nincs ilyened otthon, akkor botmixerre lesz szükséged. Egy lapos műanyagba öntsd át a keveréket és turmixold át. Tedd fagyasztóba a joghurtot, majd egy óra múlva vedd elő és megint turmixolj rajta. Ezt még ismételd meg kétszer az ideális állapot eléréséhez.

Ezt olvastad már?

Nézd meg a galériánkat - 10 kép
Zöldségek és gyümölcsök, amik magas vitamintartalommal rendelkeznek