Nézd meg a galériánkat - 10 kép
Zöldségek és gyümölcsök, amik magas vitamintartalommal rendelkeznek
4 különleges és egyszerű epres étel, amit ki kell próbálnod
Gasztro, Főétel2021. május 28. #recept#főétel#eper#epres recept#epres étel#különleges epres étel#epres reggeli
Unsplash/Karly Gomez, Dovile Ramoskaite
Ha szereted az epret, megéri kipróbálnod ezeket a recepteket, ugyanis teljesen új ízélményben lehet részed. Ez az alapanyag ugyanis nemcsak a sütikben állja meg a helyét.
Az eper nemcsak finom, de nagyon egészséges is, hiszen a benne található rengeteg antioxidáns szuper hatással van a szervezetre. Magas a C-vitamin tartalma, segíti a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzését, és az alacsony kalóriatartalma miatt bátran fogyasztható. Tökéletesen beépíthető a napi menübe, nemcsak a sütikben, de más ételekben is megállja a helyét. Erre hoztunk most néhány ellenállhatatlan példát, amit mindenképp ki kell próbálnod.
Szamócás hummus reggelire
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók:
- 400 g csicseriborsó
- 2 bögre tisztított, friss eper
- 3 ek méz vagy juharszirup
- 2 ek kesudióvaj
- 1 vanília kikapart magja
- ½ tk reszelt gyömbér (opcionális)
Így készül:
- Az összes hozzávalót öntsd egy turmixgépbe és keverd egynemű masszává.
- Adagold jól zárható edénybe, és tedd a hűtőbe néhány órára fogyasztás előtt.
Grillezett csirkesaláta eperdarabokkal
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók:
- ¼ bögre olíva olaj
- 2 tk lime reszelt héja
- 3 ek limelé
- 1,5 tk méz
- csipet só
- frissen őrölt bors
- 1 fej római saláta
- 300 g csirkemellfilé, felszeletelve, grillezve
- 2 bögre szeletelt eper
- 110 g kockázott fetasajt
- 1 bögre főtt borsó
- 1 db avokádó, felszeletelve
- ½ szeletelt vöröshagyma
Így készül:
- Keverd össze az olajat a lime levével és reszelt héjával, valamint a mézzel. Sózd és borsozd az öntetet, majd tedd félre.
- Halmozd egy tálba a salátát, a csirkét és a többi hozzávalót is: az epret, a fetát, a borsót, az avokádót és a hagymát.
- Öntsd a salátára az öntetet, sózd és borsozd ízlés szerint.
Grillezett csirkemell vörösboros epermártással
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók:
- 3 bögre eper
- 4 tk olaj
- 2/3 bögre mogyoróhagyma
- ½ tk szárított kakukkfű
- 2 ek balzsamecet
- 1/3 bögre vörösbor
- ¾ tyúkhús alaplé
- 1 tk kukoricakeményítő
- 2 tk hidegvíz
- 1 cikk fokhagyma
- 1 kis babérlevél
- só és bors
- 300 g csirkemellfilé
- barnarizs
Így készül:
- Hevítsd fel az olajat egy serpenyőben és grillezd meg a sózott, borsozott csirkemell darabokat.
- Egy másik serpenyőben pirítsd 2-3 percig a szeletelt hagymát, add hozzá a babérlevelet, a kakukkfüvet és a felszeletelt epret. Öntsd rá a balzsamecetet és melegítsd további 1 percig.
- Öntsd fel vörösborral és addig forrald, míg a lé fele el nem fő.
- Ezután öntsd fel az alaplével és forrald további 5 percen keresztül.
- A kukoricakeményítőt oszlasd el a 2 kanál vízben és ezt a keveréket is öntsd bele a serpenyőbe. Akkor van kész, ha besűrűsödött a mártás.
- Tálald a csirkét barnarizzsel és szeletelt eperrel.
Rebarbarás-epres fagyasztott joghurt
Elkészítési idő: 15 perc + 3 óra fagyasztás
Hozzávalók:
- 3 bögre görög joghurt
- 2 bögre 12%-os tejszín
- 1 bögre cukor
- 1/3 bögre kukoricaszirup
- 1 tk vaníliakivonat
- ¼ tk só
- 2 bögre eper
- 1 bögre rebarbara, szeletelve
Így készül:
- Keverd össze a joghurtot a tejszínnel, 2/3 cukorral, a sziruppal, a vaníliával és a sóval, majd hagyd állni 5 percig. Addig keverd, míg a cukor el nem olvad, aztán 2 órára tedd hűtőbe.
- Közben főzd meg az epret, a rebarbarát 1/3 cukorral 6-8 percen keresztül. Hűtsd le, és öntsd az előző keverékhez.
- Mehet az egész a fagyigépbe, ha pedig nincs ilyened otthon, akkor botmixerre lesz szükséged. Egy lapos műanyagba öntsd át a keveréket és turmixold át. Tedd fagyasztóba a joghurtot, majd egy óra múlva vedd elő és megint turmixolj rajta. Ezt még ismételd meg kétszer az ideális állapot eléréséhez.