Mindenki kopogtatja, de mégis miről lehet megállapítani, hogy jó-e a dinnye?

Pexels/Elaine Barnadine Castro
Izabella

Nincs több mellényúlás ezzel a trükkel.

A nyár egyik legnagyobb slágere a görögdinnye, de sajnos nem olyan egyszerű egy igazán érett példányt kiválasztani, ha nem tudod, mit is kell pontosan nézni. A szezonnak már saját rituáléjaként tekinthetünk arra a műsorra, mikor sokan kopogtatják, csapkodják a halomban álló gyümölcsöket, és szakértően nézik, melyik lesz a befutó, amelyik nem vizes, nem kásás, és elég érett is.

Az igazán érett dinnye kocsánya kicsit száraz és barna már, hiszen az érett gyümölcs már "készen" van, az anyanövényre nincs már szüksége, ezért a kocsány elszárad. A túl friss kocsányú dinnye általában nem túl érett még.

Ha megütögeted a gyümölcsöt, kongó hangot hallhatsz, de ez a tévhittel ellentétben nem mindig azt jelenti, hogy érett, inkább azt, hogy sok benne a víz, nem szakadt a belseje, tehát igazából felesleges is kopogtatni, de ha mindenképp a füledre hallgatnál, a mélyebb kongást keresd.

Próbálj inkább a súlyából következtetni az ízre, hiszen az érett dinnyék nehezebbek, mint az éretlenebbek. Két egyforma méretű dinnye közül a súlyosabbikat válaszd.

Ha csíkos dinnyét keresel, akkor figyeld a csíkok színét, ugyanis minél inkább vajszínű, annál érettebb.

Ha már megvan a nyertes dinnye, mindenképp tedd hűtőbe, mert a melegben hamar megromlik vagy meglöttyed az állaga. Épp emiatt nagy melegben ne is vásárolj egy kupac aljáról dinnyét, hiszen nagy valószínűséggel már nem a legfrissebb az íze.

Olvasd el ezt is!
Végre beindult a dinnyeszezon: 5 izgalmas recept, amit elkészíthetsz belőle

Nézd meg a galériát is!

Nézd meg a galériánkat - 11 kép
11 gyümölcs, amit még biztosan nem kóstoltál