Baristák kitálaltak: 5 elképesztő titok, amit a vevők még csak nem is sejtenek
Valószínűleg munkába menet te is gyakran beszaladsz a közelbe egy kávéért, és még csak fel sem merül benned, milyen turpisságok történnek a hátad mögött. Most néhány barista mesélt nekik azokról a titkokról, amiket a vevők nem is sejtenek.
Amíg ki nem próbáltad magad bizonyos munkakörökben, még csak nem is sejtheted, milyen kisebb-nagyobb titkokat őriznek a szakmabeliek. Korábban már éttermi dolgozók is kitálaltak nekünk néhány dologról, amit rajtuk kívül senki sem tud, sőt, egy magyar szakács is elárulta, mi az, amit inkább ne rendelj az étlapról.
De nagyon izgalmas titkokról rántotta le a leplet egy budapesti hotel dolgozója, ahogy a műkörmösök és a fodrászok sem fogták vissza magukat a meglepő részletekről. Most pedig a baristák világa következik: több dolgozót is megkérdeztünk, ők pedig elárulták, mi az, amit a vevők még csak nem is sejtenek.
Következzen tehát néhány igazán megdöbbentő sztori!
Marina (23) nem sokáig dolgozott kávézóban, de ez idő alatt egy életre megtanulta, hogy sütit csak óvatosan vásárol ilyen helyeken.
Korábban dolgoztam egy kávézóban, ahol minden reggel ki kellett vennünk a fagyasztóból a mirelit sütiket, megvártuk, míg kiolvadnak, majd kitettük őket a pultba "friss süti" címszó alatt. Ha pedig megnyomódtak valahol, szimplán csak nyomtunk rá tejszínhabot, hogy ne látszódjanak a csúnyább részek. Ráadásul mivel korán kikerültek a hűtőből, időnként előfordult, hogy késő délutánig álltak ott, és elkezdtek penészesedni - de a nagy pörgésben nem vettük észre.
-Szandra (19) szerint nem minden az, aminek látszik, de sokszor nem is érezni a különbséget.
Tavaly diákmunkát vállaltam egy étteremben, ahol kávézót is üzemeltettek, reggelente pedig frissen facsart narancslevet kellett készítenünk. De sokszor előfordult, hogy nem volt elég narancs a konyhán, ezért ilyenkor egyszerű, dobozos narancslével felöntöttük a poharat... Sosem vette észre senki.
-Bár Máté (28) sosem dolgozott baristaként, egy ismerősétől hallott pár sztorit, ami egy kissé elrettentette.
Azóta nem szívesen iszok kávét sehol, hogy egy barista ismerősöm elárulta: a kávézóban, ahol dolgozik, sokszor a már lefőzött zaccot ismét lefőzik, így sok esetben egyáltalán nem frissen szolgálják fel a kávét.
-Álmos (25) azt is elárulta, hogyan trükköznek azért, hogy több borravalót kapjanak.
A munkatársaim a fizetésnél mindig szándékosan apróban adnak vissza a vásárlónak, mert ilyenkor nagyobb az esélye annak, hogy kapnak jattot. Általában egyébként be is válik.
-Petra (31) szerint sok esetben a latte és a cappuccino ugyanaz, csak előbbit többért árulják.
A latte általában mindenhol sokkal drágább, mint a cappuccino, de ahol én dolgozom, ott a kettő igazából ugyanaz; annyi a különbség, hogy az előbbibe kicsivel több tejet öntünk. De ízre tényleg nincs közöttük különbség.
-Na jó, ezekre a megdöbbentő infókra te sem számítottál, igaz? Akkor kapaszkodj meg, mert a mozis dolgozóknak is van néhány elképesztő titkuk!
5 titok a mozis dolgozóktól