Anita sütött: "Anna Olson sztárcukrásszal sütöttem!”

Tamás Anita

A Food Network csatorna sztárcukrásza, a kanadai Anna Olson nemrég Budapesten járt – és nemcsak a dobostortáért és a bejgliért jött, hanem workshopot is tartott!

Olvasd el ezt is!
Anita sütött: Rocky Road Fudge-recept - VIDEÓVAL

A szlovák gyökerekkel rendelkező kanadai cukrászt pozitív hozzáállása és praktikus konyhai tanácsai miatt szeretem. Nemcsak a hozzávalókat sorolja, és hogy mit mihez kell önteni, kavarni, hanem a miérteket is elárulja! Éppen ezért lettem nagyon izgatott, amikor megtudtam: Anna Olson Magyarországra látogat és még együtt is süthetek vele.

A Food Network csatornán látható "Anna Olson: Sütés" című műsorból jól ismert könnyed magabiztosságát, kedvességét, közvetlenségét egy szombat délelőtt testközelből is tapasztalhattam. A workshop a nemrég nyílt DIY-étteremben, a Budapest Makery-ben volt, Anna pedig egy klasszikus kanadai édességet mutatott meg, pekándiós vajas tortácskákat készítettünk.

Ennek a népszerű kanadai édességnek omlós a tésztája és rendkívül édes a tölteléke. Anna az itt beszerzett hozzávalókkal dolgozott, és megállapította, hogy a magyar vaj sokkal tartalmasabb, mint a kanadai, és a finomliszt állaga is eltérő.

Ez a tapasztalat segített abban, hogy most már, ha egy magyar néző ír nekem, hogy valamiért nem úgy sikerült a receptem alapján a desszertje, ahogyan kellett volna, akkor tudjak segíteni neki. Országonként eltérő lehet az alapanyagok sajátossága, és így néha az eredmény is

- magyarázta.
Olvasd el ezt is!
Anita sütött: házilag felturbózott táblacsokirecept – VIDEÓVAL

Azután amikor a formába kellett igazítanunk a tésztákat, azt mondta, az enyém túl tökéletes. Hát kell ennél szebb bók egy hobbicukrásznak? (És a júniusi JOY is nagyon tetszett neki, azt mondta, a magyar származású barátnőjével lefordíttatja a Gaszró rovat receptjeit!)

Készítsd el te is Anna Olson pekándiós-vajas tortácsákáit!

HOZZÁVALÓK

A tésztához

375 g finomliszt

15 g kristálycukor

1/4 tk. só

4 ek. növényi olaj

225 g hideg, sótlan vaj darabokra vágva

6 ek. hideg víz

1 ek. citromlé vagy ecet

A vajas töltelékhez

115 g sótlan vaj

200 g sötétbarna vagy demerara cukor

2 db nagyméretű tojás

125 ml juharszirup

1 ek citromlé

1 tk. vaníliakivonat

1/4 tk. só

60 g enyhén pirított pekándiódarabok (a pekánt nyugodtan helyettesítsük például mazsolával vagy dióval)

ELKÉSZÍTÉS

Keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót. Adjuk hozzá az olajat és kézi mixerrel keverjük, amíg a liszt textúrája morzsás lesz. Daraboljuk bele a vajat és addig keverjük, míg nagyobb darabokban összeáll, és látszódnak benne a kis vajdarabkák. Öntsük össze a citromlevet (vagy az ecetet) a vízzel, és borítsuk az egészet a lisztes keverékhez, gyúrjuk, amíg a tészta összeáll. Formázzuk két rudacskává, csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe, míg megszilárdul, legalább egy órára.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és enyhén lisztezzük be (ne vajazzuk!) a tizenkét lyukas muffinformát. Húsz perccel korábban vegyük ki a hűtőből a tésztát, mielőtt újra dolgoznánk vele. Vágjuk a két hasábot hat-hat darabra. Nyújtsuk ki egyenként enyhén lisztezett munkafelületen öt milliméter vastagra és 12 centiméteres körré. Béleljük ki vele a muffinformákat úgy, hogy 1 centiméterrel kilógjanak a formából, és tegyük be a hűtőbe, míg elkészítjük a tölteléket. Közepes hőfokon olvasszuk össze a vajat a cukorral, kevergessük, míg forrón bugyborékolni kezd, akkor húzzuk le a tűzről.

Másik tálban verjük fel a tojást a juharsziruppal, a citromlével, a vaníliával és a sóval, majd lassan öntsük hozzá a forró, cukros keveréket, miközben folyamatosan tovább verjük. Mindegyik kosárka aljára szórjunk pekándiót, és öntsük rá a krémet. Süssük a tortácskákat 200 fokon tíz percig, majd vegyük lejjebb a sütő hőmérsékletét 190 fokra, és süssük további 10-15 percig, míg a töltelék forrón bugyborékol, és a tészta széle aranybarnára sül. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk a tortácskákat a formában hűlni 5 percig. Óvatosan forgassuk meg őket a formában, hogy ne ragadjanak bele, de hagyjuk a formában teljesen kihűlni. A vajas tortácskákat hűtőben tároljuk, 3 napig eláll. Szobahőmérsékleten kínáljuk.

Sütés közben egyébként kiderült az is, hogy műsorának egy-egy epizódját teljes napig forgatják. Erre azért van szükség, hogy a nézők ne csak lássák és hallják azt, ami a konyhában történik, de szinte szagolni, érezni és ízlelni is tudják a készülő finomságokat. És ezt tényleg sikerül elérniük!

További receptek az "Anna Olson: Sütés" 3. évadában a Food Networkön hétköznaponként 17:00-tól, hétvégente 18:00-tól.