A tökéletes mézeskalács receptje nem titok többé
Egy jó mézeskalács receptet keresel? Nekünk van egy!
Már kapható a JOY téli lapszáma, ami más körül forogna, ha nem a karácsony körül? Bizony, szerkesztőségünkben több feketeöves karácsony-fanatikus is megbújik, így most is számos izgalmas témával készültünk a 2020-as ünnepi időszakra, még akkor is, ha tudjuk, az elmúlt hónapok máshogy alakultak, mint terveztük. Mi viszont már nagyon készülünk az év legszebb időszakára, melynek elmaradhatatlan kelléke a mézeskalács!
A magazinban már több tippet is adtunk arra, hogy honnan szerezheted be a legszebb és legtutibb mézeskalácsokat, ha te magad nem élvezed a konyhában való sürgés-forgást, ám azt is megígértük, hogy eláruljuk a tökéletes mézeskalács receptjét azoknak, akik otthon szeretnének nekivágni ennek a projektnek. Nos, a jó mézeskalács titka egy jó tészta, nekünk pedig van arra egy szuper receptünk, és aztán az, hogy hogyan dekorálod ki a sütiket, már csak a képzeletedre van bízva.
Íme a tuti mézeskalács receptünk!
Hozzávalók:
- 3 csésze liszt
- Másfél teáskanál sütőpor
- Háromnegyed teáskanál szódabikarbóna
- Negyed teáskanál só
- 1 evőkanál őrölt gyömbér
- 2 teáskanál fahéj
- Negyed teáskanál őrölt szegfűszeg
- 6 evőkanál sózatlan vaj
- Háromnegyed csésze barnacukor
- 1 db nagy tojás
- 2 teáskanál vanília aroma
- Fél csésze méz/melasz/juharszirup
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
ELKÉSZÍTÉS:
- Egy kis tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a gyömbért, a fahéjat és a szegfűszeget.
- Egy nagyobb tálba robotgéppel keverd össze a vajat, barnacukrot és tojást, amíg jól el nem keveredik, majd add hozzá a mézet, a vaníliát és citromhéjat.
- A kapott masszához fokozatosan adagold hozzá a száraz összetevőket, míg sima nem lesz.
- Oszd két felé a tésztát, tekerd mindkét felét fóliába, és hagyd szobahőmérsékleten állni legalább 2, legfeljebb 8 órán át. (A tésztát 4 napig lehet hűtőszekrényben tárolni, de ebben az esetben használat előtt meg kell várnod, míg szobahőmérsékletű nem lesz)
- Melegítsd elő a sütőt 190°C fokra, sütőpapírral kibélelve készítsd elő egy tepsit.
- Helyezd a tészta egyik adagját enyhén lisztezett felületre, majd szórj egy kis lisztet a tésztára és a sodrófára is.
- Nyújtsd ki a tésztát nagyjából fél cm vastagságúra, majd szúrd ki a tésztát a választott tésztakiszúróval.
- Helyezd a tepsire a sütiket nagyjából 1cm távolságra. Egyszerre csak 1 tepsinyi sütit süss kb. 7-10 percig. (7 perccel lágyabb sütiket kapsz)
- Mikor lejárt a sütési idő, vedd ki a tepsit a sütőből, de csak akkor tedd át rácsra a sütiket, amikor már elég szilárdak ahhoz, hogy mozgasd őket.
- Miután a sütik kihűltek, kedved szerint díszítheted őket.
ÉS EZT LÁTTAD MÁR?
Így készítsd el a mézeskalácstortát!
Csapj le rá!
Az ünnepi hangulatot teljesen kimaxoltuk a JOY legfrissebb lapszámában, szóval ha te is imádod a karácsonyt, akkor mindenképp szerezd be néhány szuper ötletért!