Októberben három meteorraj is érkezik – csodálatos hullócsillagesőre készülhetünk

getty images
Kerekes Vivien

Már kezdheted is kitalálni, mit kívánj a csillagoktól!

Olvasd el ezt is!
Különleges dolgot jelent, ha fogyó Hold idején születtél – Így derítsd ki, hogy te melyik fázisban jöttél világra

Ha hullócsillageső, akkor érthető módon mindenkinek az augusztus jut eszébe. Nem csoda, hiszen a Perseida meteorraj ekkor érkezik a Föld közelébe, és óránként több mint 100 fényes hullócsillag szeli át az eget, és még az idő is kellemes ahhoz, hogy kifeküdjünk az udvarra. Emiatt szinte teljesen megfeledkezünk az ősz egyik legcsodálatosabb időszakáról, az októberről, amikor egyszerre három meteorraj is megközelíti a bolygót!

Épp ezért érdemes időt szakítanod arra, hogy az elkövetkező hetekben legalább egyik este kiülj az udvarra egy forró teával és pokróccal, és nézd meg a különleges égi eseményt. Hiszen hiába az őszies idő, biztosan akad októberben legalább egy-két éjszaka, amikor tiszta égbolthoz lesz szerencsénk!

Elsőként a Drakonidák meteorraj érkezik a Föld közelébe, méghozzá éppen a mai napon. De ha a lehető legjobb látványra vagy kíváncsi, mindenképpen a hétvégén ülj ki csillaglesre, ugyanis ekkor éri el a maximumát a meteorzápor: akár 15-20 hullócsillagot is láthatsz az égen.

Másodikként a hónap leghíresebb meteorzáporára kerül sor, ugyanis az Orionidák október közepén közelítik meg a bolygót. A csillagászok szerint a legjobb, ha a három napos hosszú hétvégére tervezed be a szabadtéri programot, mert ekkor láthatod a legtöbbet; a Drakonidákhoz hasonlóak 15-20 csillagot is elcsíphetsz egyetlen óra alatt.

Végül pedig a hónapot a Leonidák raj fogja lezárni, ami éppen leváltja az Orionidákat, így október végén is láthatsz néhány hullócsillagot. Ennél jobban érdemes azonban novemberben figyelni az eget, ugyanis a következő hónap közepén éri el a maximumát, ami akár 30 csillag is lehet óránként.

Olvasd el ezt is!
Elérkezett a Nagy Ő ideje: szerelmi horoszkóp októberre

Semmiképp se felejts el kívánni; azt tudtad, hogy az emberek többségének ezek jutnak ilyenkor az eszébe?

Nézd meg a galériánkat - 5 kép
Az 5 leggyakoribb kívánság hullócsillagnézés közben