A 4 leggyakoribb ok, amiért az emberek barátok akarnak maradni szakítás után

getty images
Joy.hu

Az egyik viszont nem a legjobb, az biztos.

Olvasd el ezt is!
Kínos pillanatok! 5 nő osztja meg, hogyan tette tönkre a szexet a kutyájuk

Ha szeretnéd, hogy barátok maradjatok az exeddel, az tényleg nemes cél (igen, Ben Afflecknek és Jennifer Garnernek sikerült), de ez nem mindig megy simán.

Egy amerikai csapat két felmérést is végzett azzal kapcsolatban, miért szeretnének barátok maradni az emberek a szakítás után, és mennyire tartósak ezek a kapcsolatok.

Az első tanulmányban 115 férfi és 173 nő vett részt, akiknek el kellett mondaniuk, barátok-e az exeikkel, és ha igen, akkor miért. 29 potenciális okot soroltak fel a kérdőívben, például, hogy „nem szeretné teljesen elveszíteni”, „sok a közös emlékük”, „udvariasak akarnak lenni”. A válaszadók 59 százaléka mondta, hogy barátságot ápol korábbi szerelmével.

A kutatók szerint ennek 4 oka is lehet: a biztonság, praktikus okok, udvariasság, romantikus vágyak. Az első azt jelenti, hogy szükségük van az exük támogatására, tanácsára. A praktikus okok a gyereknevelésre, pénzre, vagyonra utalnak. Az udvariasság értelemszerűen azt takarja, hogy nem szeretnének veszekedni, konfrontálódni. És talán a legrosszabb, amikor az egyik fél még szereti a másikat.

Olvasd el ezt is!
6 illetlen mondat, amit soha ne mondj a válófélben levő barátodnak

A második kutatásban 241 férfi és 293 nő vett részt, akiknek meg kellett jósolniuk, hogy barátok maradnak-e a szakítás után az emberek. Ebből az derült ki, hogy a romantikus vágyak miatt volt a legtöbb negatív élmény, a praktikus okok és a biztonság viszont pozitív változásokat eredményezett.

Természetes az teljesen a te dolgod, hogy szeretnél-e jóban maradni az exbarátoddal, ugyanakkor érdemes először elgondolkodnod azon, miért.


Ezeken a fázisokon biztosa átestek a szakítás után:

Nézd meg a galériánkat - 5 kép
Calvin Harris bemutatja: A szakítás utáni élet 5 tipikus stádiuma