Ha még nem szerettél bele a baldachinos ágyakba, most bele fogsz

Szita Mónika

A mesék édes hangulatát idézik meg, miközben könnyed romantikát és intimitást kölcsönöznek a lakás legszemélyesebb helyiségének. Ráadásul viszonylag könnyen és egyszerűen lehet velük rendkívül látványos hatást elérni. Ez kapásból három ütős érv a baldachinos ágyak mellett, de ha nem lenne elég, mondunk még néhányat.

Talán kevesebben tudják, de a baldachin eredeti jelentése gazdagon díszített mennyezet, királyi trónus, szószék. A felfüggesztett drapériákat eredetileg reprezentatív céllal alkalmazták, mert előkelőséget, gazdagságot árasztanak magukból. Emellett természetesen gyakorlati haszna is van az ágy befüggönyözésének, hiszen segít a meleget az ágy közvetlen környezetében, a hideget és a rovarokat pedig attól távol tartani.

George és Amal Clooney mesebeli otthonba költözik újszülött ikreivel

Napjainkban azonban mindez egyetlen szerepre szűkült: a baldachint azért választjuk, mert intim és édeni hangulat kölcsönöz a szobának. A feg shui követői ezt annyival egészíthetik ki, hogy gerendás mennyezetű hálóban egyenesen kötelező az ágyfüggöny, mert ez óvja meg az ágyat és a benne fekvőt a „mérgező” energiáktól.

Tény, hogy baldachinnal még a legegyszerűbb hálószobát is fel lehet dobni, de fontos tudnunk, hogy a nagy belmagasságú úgynevezett loft lakásokban mutat a legjobban. Formáját és rögzítési módját tekintve számos megoldás létezik: a klasszikus, ágy köré épített fakeret mellett a függönyt a plafonra vagy egy külön e célra kapható baldachintartóra is fel lehet szerelni. Kedvelt kivitelezési mód még a félbaldachin, amit csak az ágy fejtámlája feletti falra rögzítenek, vagy a függönyt csak egy kicsit engedik be az ágy fölé.

És akkor a beharangozó után jöjjön néhány elbűvölő baldachinos ágy, amit egyszerűen nem lehet nem szeretni.

Kávéfüggők, figyelem! Mutatjuk, hogyan tároljátok stílusosan a kávéscsészéket

Nézd meg a galériánkat - 7 kép
Lélegzetelállító baldachinos ágyak

Nem fogsz hinni a szemednek! Így néz ki a jövő fürdőszobája!