Nézz körbe jól! Nyílt levél mindenkinek, aki folyton a telefonját nyomkodja tömegközlekedés közben

Izabella

Ez neked is szól!

Horváth Éva mikor várandós volt, teljesen jogosan nagyon kiakadt: buszra szállt hatalmas pocakkal, és észrevette, hogy mintha teljesen kiveszett volna az illem a fiatalokból, ugyanis senki sem adta át a helyét neki.

A minap egy fotó járta be az internetet, ami ugyanezt a témát dolgozta fel. A képen két lány gőzerővel nyomkodja a telefonját, mellettük a buszon pedig két idős hölgy áll. Sajnos nagyon gyakran előfordul, hogy nem vesszük észre, mi is van körülöttünk.

Ha buszra vagy metróra szállsz, te is a telefonodba feledkezel, és a közösségi oldalakat pörgeted, hogy gyorsabban teljen az idő? Esetleg játszol valami kikapcsolót? Ez teljesen oké, egészen addig, amíg közben néha felnézel és lecsekkolod, vajon van-e valaki, akinek szüksége lenne ülőhelyre!

Olvasd el ezt is!
Neveld úgy a fiadat, hogy tisztelje a nőket: 10 tipp

Nem ismerjük a körülöttünk ülőket, ezért nem tudhatjuk, hogy a szemben csücsülő huszonéves lány azért ül-e, mert lusta, vagy azért, mert fáj valamije?

Ahogy a fotón, amiről szó volt, látható, a két lány ügyet sem vet a nénikre, de de senki sem ismerheti a háttérsztorit. Lehet, hogy felajánlották már ülőhelyüket, de az idős hölgyek nem kérték. Az is lehet, hogy azért ülnek, mert egész éjjel dolgoztak, fáradtak, és hazafelé tartanak. Simán lehet, hogy rettentően fáj valamijük. Nem tudhatjuk.

Mindenesetre, ha így is van, remélhetőleg csak pillanatkép a fotó, és többször felnéztek a készülékből az utazás alatt, hogy felmérjék, mi a helyzet a buszon.

Adunk néhány tippet a témához kapcsolódóan!

Sose parancsolj rá senkire, hogy adja át a helyét!

Ha szükséged van egy ülőhelyre, kérdezz, kérj, de ne célozgass vagy ne parancsolj, és semmiképp se ítélkezz elsőre: azaz ne mondd azt, hogy valakinek kötelessége átadnia a helyét, mert fiatalabb, mert erősebb, mert férfi.

Ha nem tudod átadni a helyed, segíts máshogy!

Ha épp lázasan buszozol haza az orvostól, de egyébként életerős ember vagy, senki sem várja el tőled, hogy mindenkinek átadd a helyed, aki idős vagy babát vár. Ilyenkor nyugodt lelkiismerettel ülj a helyeden, és majd más segíteni fog nekik. Ha mások nem veszik észre, mi a helyzet, esetleg nagyon udvariasan érdemes megkérdezni őket, át tudnák-e a rászorulónak adni a helyüket.

A gyerekeknek jár a hely?

Ez a legmegosztóbb kérdés a járműveken, de még a közösségi oldalakon is gyakran felmerül. Természetesen ha egy anyuka kisgyerekkel száll fel, érdemes átadni nekik a helyet, mert nem könnyű egy kézben fogott kicsivel a döcögő buszon állni. Azonban ha egy nyolc-tíz éves gyerek focilabdával a kezében helyet követel, ne érezd magad rosszul, ha nem ajánlod fel neki a tiédet, hiszen ő már van olyan idős, hogy biztonságosan tudjon pár megállót állva utazni.

Kérlek, ne tedd a táskádat az ülésre!

Szörnyű szokás, amellyel mások elől veszed el a lehetőséget, hogy kényelmesen utazhassanak. Ugyanez vonatkozik arra is, hogy ha be tudsz ülni a belső ülésre, ne a külsőre ülj, hiszen akkor nehéz hozzáférni a belsőhöz, és egy idős ember vagy egy várandós nő nem tud bemászni rajtad keresztül...

Olvasd el ezt is!
5 íratlan szabály a játszótéren, amit érdemes betartani

A közösségi közlekedés legfontosabb alapelve a figyelem. Figyelj másokra, és ők is segíteni fognak neked! Nézz körbe, ügyelj a környezetedre!

A világ rengeteg bosszantó dolgot rejt még. Megmutatjuk a legzavaróbbakat!

Nézd meg a galériánkat - 10 kép
A világ 10 legidegesítőbb dolga – téged melyik zavar leginkább?