Miért nem szoktak mosolyogni a modellek?

A modellügynökség

Rengetegszer halljuk ezt a furcsának tűnő kérdést, ideje kicsit a dolgok mögé nézni.

A mai bejegyzés mottója: A szigorú és magabiztos megjelenés az önismeret jele.
Valóban nagyon ritkán látni mosolygó, még ritkábban nevető lányokat a kifutókon vagy képeket a high fashion modellek portfóliójában. Ez persze nem jelenti azt, hogy a fotózás ne lehetne vidám és a végeredmény ne közvetítene érzelmeket, hiszen a lányok nem csak üresen bambulnak maguk elé. Külön művészet megtanulni azt, hogy olyan profin tudj az arcoddal játszani, hogy minden karakterrel azonosulni tudj, melyeket csak az arcodon keresztül közvetíthetsz, mindezt persze úgy, hogy még jól is álljon. Hihetetlenül hangzik, de a szúrós arckifejezés, amit a legtöbb képen látsz, egészen a 19. századig vezethető vissza.

Az akkori szigorú tekintetű arisztokaták ugyanis a kor “legtrendibb” ruháiban készíttettek festményeket magukról, hogy mindenki lássa, ők a valakik. Később az első fotósok is jobbnak látták megtartani ezt a szokást, mivel már akkor az élt az emberek tudatában, hogy a mosolygás túl nyitott, közvetlen, barátságos és kontaktusra hajló. Ellentétben a komoly, felsőosztálybeli, tartózkodó, olykor gőgös arccal, ami merev ajkakkal azt mondja: sokkal jobb vagyok nálad. Filozófusok szerint na mai napig is leginkább azokra az emberekre nézünk fel, akik érzelmileg megingathatatlanok, vagyis akik a legdurvább helyzetekben is képesek higgadtak maradni és pókerarcot vágni. A modelleknél persze nem arról van szó, hogy beképzeltek lennének, csupán tiszteletet követelő a magatartásuk, ami önbizalmat sugároz.

És mi egy divatbemutató, ha nem durva helyzet? A modellek mégis az egész testüket és arcukat kontrollálják és amíg kívülről higgadtnak tűnnek, belülről szétfeszíti őket az adrenalin. Nem látszódhat rajtuk, hogy nem tetszik a ruha, hogy két számmal kisebb a cipő és aggódnak, mert csúszós a kifutó. Nem is tudod mennyire nehéz koncentrálni minden egyes porcikádra, hogy ne látszódjon mozgás közben az izgalom. Nem ilyenkor van a helye annak sem, hogy a személyiségük ragyogjon, mivel nem terelhetik el a ruhákról a figyelmet. Ilyenkor egy mosoly elejtése azt jelenti, hogy nem tudsz koncentrálni, tehát nem vagy profi. Ilyesmi a helyzet a fotózásokon is, amikor a fotós és stylist által kitalált karaktert kell megszemélyesítened az előre eltervezett hangulatban.

Amíg a 90-es években a meglevő pár szupermodell érzelmeire is kíváncsiak voltak az emberek, mára már inkább csak arra, hogy a kiadott feladatot tökéletesen véghezvigyék. Régebben a divatbemutatók is teátrálisak voltak, de rá kellett jönniük, hogy a műsor szintén eltereli a figyelmet a ruhákról. Változnak az idők, ma már egy mosoly a kifutón gagyivá, nevtetségessé teheti a gondosan megtervezett kollekciót, ami egy konkrét hangulatot sugárzó új trend része. Emellett a legutolsó dolog, amit egy modell megtehet a bemutatón az az, hogy kontakot teremt a nézőkkel, a mosoly pedig bizalmat kelt és sajnos egyértelmű felhívás erre. A mai modellek egy sokkal erősebb nő karakterét kell hogy sugározzák, olykor egyenesen férfias karaktert, amibe nem fér bele a bolondozás.


Természetesen a szóban forgó “maszkra” nincsen szükség amikor interjút vagy személyes hangvételű anyagot készítenek a modellekkel vagy hivatalosak valamilyen neves divateseményre, hiszen ilyenkor pont a szigorú arc mögött rejlő személyiség érdekli legjobban az embereket. A lényeg, hogy a modellek nem szomorúak, egyszerűen legtöbbször olyan szerepben vannak, ami megköveteli a komolyságot. Szerencsére egyre divatosabb a természetes érzelmek közvetítése és a beállított statikus pózok elhagyása is.

Lehet, hogy munkájuk során nem sokszor engedhetik meg maguknak a nevetést, mi azért hoztunk neked pár vidám kivételt az Attractive csapatából. Ezek a gyönyörű arcok biztosan elterelik mindenki figyelmét a lényegről!