Ha kipróbálod ezt a terápiás trükköt, teljesen megváltozik a kapcsolatod

Kerekes Vivien

Egy párkapcsolat nem attól lesz jó, hogy a felek sosem vitatkoznak. Sokkal fontosabb, hogy ezt miként teszik.

Olvasd el ezt is!
Erre a 10 kérdésre mindenképp tudnod kell a választ, mielőtt házasságot kötsz

A veszekedéseken minden pár átesik; akkor is, ha őrülten szerelmesek egymásba, és akkor is, ha ez az érzés évtizedek után szeretetbe megy át. A kulcsfontosságú tényező az, hogy milyen módszert választotok ilyenkor. Kezdetben valószínűleg te is nyugodtan akarod megbeszélni a problémát, de ha sehogyan sem juttok dűlőre, előbb-utóbb felemeled a hangodat, és mérges leszel. Bármennyire is természetes ez, valójában a kapcsolatodban nem túl hatásos módszer. Ezért is lett hirtelen olyan népszerű egy új trükk, amire egyre többen esküsznek: az Imago-terápia. És úgy tűnik, tényleg működik!

Így próbáld ki te is

A terápia során a két félnek egymással szemben kell leülnie, míg a pszichológus tőlük távolabb, kívülállóként van jelen. Csak akkor lép közbe, ha valaki felhúzná magát, és nem jól alkalmazza a módszert. Az első lépés, hogy kiválasztjátok, ki legyen kettőtök közül a küldő és ki a fogadó. Ezt követően pedig az előbbi elmeséli a saját álláspontját a problémáról, anélkül, hogy a másik bármit is közbeszólhatna. Neki figyelnie kell mindenre, amit a párja mond, és nem veheti át az irányítást, különben a terapeuta közbeszól, és visszatereli a kommunikációt az eredeti mederbe.

Olvasd el ezt is!
Mit árul el a kapcsolatodról az, hogyan vitáztok?

Miután a küldő befejezi a mesélést, a másik félnek meg kell kérdeznie, van-e még bármi más, amit szeretne hozzáfűzni a beszélgetéshez. Ha igen, ugyanilyen kerekek között zajlik a folytatás, ha nem, akkor eljött a válaszadás ideje. Elsőként el kell mondanod, hogy megértetted, bántja a párodat, ami történt. Ezt akkor is ki kell fejezned, ha egyébként nem értesz vele egyet, hiszen ezzel nem neki adsz igazat, csak jelzed felé, hogy az ő szemszögéből is látod a helyzetet.

forrás: Getty Images

A terápia célja, hogy együtt tudjatok átkelni a képzeletbeli hídon, és minél többet tudjatok meg egymásról. Például könnyen előfordulhat, hogy a pasidra kihatnak a rossz múltbeli élmények vagy a gyermekkori neveltetése, és emiatt csinál bizonyos dolgokat a kapcsolatotokban. A szakértők szerint azért nagyon jó módszer az Imago, mert nemcsak közelebb visz titeket egymáshoz, hanem lehetőséget is ad a nyílt kommunikációra. Sokan ugyanis itt érzik úgy, hogy végre őszintén beszélhetnek, félbeszakítás és hangos veszekedés nélkül.

Az eddigi tapasztalatok szerint a legtöbben már egyetlen alkalom után is jobban érzik magukat, és jelentősen javul a kapcsolatuk is. Ha pedig még többet javítanál a viszonyotokon, ezt mindenképpen olvasd el!

Nézd meg a galériánkat - 8 kép
8 fontos lecke, ami szövetséggé kovácsolja a jó párkapcsolatot