Ilyen sokat változtak 100 év alatt kedvenc kutyafajtáink

B. Krisztina

Több évszázada élnek a kutyák és az emberek nagyon közeli kapcsolatban, mára már családtagok, munkatársak, segítők – fajtájuktól és természetüktől függően. A kutyafajtákat az ember nagyon is tudatosan hozta létre és alakítja a mai napig . Ezek a "formálgatások" azonban nem mindig válnak a kutya javára.

Hosszú évtizedek alatt, tudatos tenyésztési folyamatokon keresztül az ember óriási változást hozott létre egy-egy fajtán. Fizikai megjelenésüket, általános tulajdonságaikat aszerint alakították, hogy minél alkalmasabb legyen a fajtára jellemző feladat végrehajtására. A kívánatos tulajdonságok – súly, testforma, arcforma, izomszerkezet, szín, stb. – izolálásával az emberek több mint 300 különböző és egyedülálló fajtát hoztak létre.

1915-ben jelent meg először egy részletes köny a kutyafajtákról, W.E. Mason: Dogs of All Nation (Összes nemzetek kutyái) könyvében részletesen leírja az akkori kutyafajtákat és a fajta jellegzetességeket. Ma, több mint 100 évvel később egyes fajták olyan változásokon mentek keresztül, hogy alig felismerhetőek. Van olyan változás, ami jót tett az adott fajtának, de bizony sok kárt is okoztak. Egyes fajtáknál légzési problémákat, helytelen izomműködést, diszfunkcionális csontrendszert hoztak létre. Van olyan fajta akinek már szinte a levegővétel is nehézséget jelent az eltúlzott orr rövidítés miatt.

Nézzétek meg galériánkban, meg fogtok lepődni!

Nézd meg a galériánkat - 10 kép
Ilyen sokat változtak 100 év alatt kedvenc kutyafajtáink