Sokkal hasznosabb, mint gondolnád – hidroterápia kutyáknak

B. Krisztina

Azok a gazdik, akik tudatosan vigyáznak kutyájuk egészségére vagy kedvencük nemrég esett át valamilyen mozgásszervi műtéten, talán már hallottak a kutya fizioterápiáról, hidroterápiáról és esetleg a kutyafitneszről is. Akár az embernél, úgy a kutyánál is nagyon hasznos és fontos dolgok ezek, hiába legyintenek egyesek, hogy nakérem ez már azért túlzás…

De valójában miért is jó ez a kutyának? A köztudatban az él, hogy mozgásszervi betegségeknél nagyon hasznos vagy műtét utáni rehabilitációnál sokat segít a gyógyulásban. Ami kevésbé köztudott, hogy teljesen egészséges kutyáknak is ajánlott például a hidroterápia, vagy a kutyafitnesz. A témáról Rostás Lucával (kisállat fizioterapeuta) beszélgettünk és kipróbáltuk a víz alatti futószalagot is Hercsivel, ami egy igazi újdonságnak számít

RL: - A fizioterápiának jelenleg valóban a műtét utáni rehabilitációban van nagyobb szerepe, a víz alatti futószalagot is elsősorban erre kezdtük használni. Külföldön már nagyon elterjedt viszont a fizioterápia megelőző szerepe is, amit igyekszünk mi is a köztudatba hozni. Például sportoló, dolgozó kutyáknál már sokszor része a felkészítésnek a fizioterápia, hidroterápia. Teljesen egészséges, „házikedvenc” kutyáknak pedig nagyon jó elfoglaltság, erősíti a kutya-gazdi kapcsolatot. Erősíti az izmokat, a víz ellenállása miatt pedig olyan izmok is dolgoznak, amelyek egyébként átlagos körülmények közötti mozgás során kevésbé vannak igénybevéve. Fizikai erőnlétet biztosít, pozitív hatással van a szív- és érrendszerre, anyagcsere és emellett az egész szervezet működését képes kedvezően befolyásolni. Már egy 10-15 perces víz alatti futás is hihetetlenül lefárasztja őket fizikailag. A víz alatti mozgás az ízületek számára nem megterhelő a felhajtóerő miatt, a víz ellenállásával szemben sétálni, futni pedig jobban fejleszti az izomzatot, illetve a szárazföldön felgyorsulnak futás során és csökken a sérülésveszély. A vizet, úszást nem kedvelő kutyák is szívesen dolgoznak, hisz a kádban a szárazföldihez hasonló mozgást végeznek és talaj van a lábuk alatt, ez kevésbé félelmetes számukra mint az úszás.

Hercsit közben beraktuk a „kádba” ami az ő esetében nem ment egyszerűen (paragép), de a lányok nagyon ügyesen, türelmesen kezelték, nyugtatták. Tehát ne tartson vissza az, ha egy kicsit problémás a kutyád, Luca és Szilvi tökéletes profizmussal kezelik a renitenseket is .

A vízalatti futószalag

Közben szóba kerül a kutyafitnesz is.

RL: A kutyafitnesz tulajdonképpen a gyógytornának az egészséges kutyákra kifejlesztett formája, különböző eszközökkel és gyakorlatsorokkal. Egyéni és csoportos formája is van, otthon is lehet végezni, de csak úgy ha előtte pontosan megtanultuk egy szakembertől a mozgássort és ami a legfontosabb, hogy a kutya átesett egy fizioterápiás állapotfelmérésen, amit mi is végzünk itt az Ebfizioban, minden kezelés előtt. Nagyon fontos még, hogy csak SZAKKÉPZETT fizioterapeutához menjünk a kutyánkkal.

Pózolás fitnesz eszközökkel.

Szerencsénkre az előző gazdi hagyott egy fél doboz szépen kisült sertéskarajt felkockázva, így Hercsinek elég meggyőzően el tudom terelni a figyelmét arról, hogy mindjárt elindul a lába alatt a talaj. El is indul, kicsit bebékázik, de semmi extra, szépen totyog a sertéskaraj felé. Aztán a szalag sebessége lassan emelkedik, ő is szépen megszokja a helyzetet és tádámm, már kocog is a víz alatt.

RL: Magyarországon egyelőre csak kevés helyen érhető el a víz alatti futószalag, de mi vagyunk jelenleg az egyetlen olyan hidroterápiás kezelő hely, ahol fizioterápiás szakember végzi a kezeléseket. A kutyához be kell mászni a kádba, korrigálni kell a mozgását, ha szükséges. Fontos megválasztani a víz megfelelő hőmérsékletet, a szalag sebességét is egy kezelésnél. Különböző eszközöket is használhatunk a kádban.Nagyon nagy gondot fordítunk a tisztáságra, minden kutya után cseréljük a vizet.

Fantasztikus dolgokra képes a hidroterápia, egy műtét utáni, lebénult kutya, aki a szárazföldön nem bír menni egy lépést sem, a víz alatti futószalagon 10-15 percig is képes sétálni. Hihetetlen ugye? Más eszközzel és módszerrel ezt nem lehet elérni, a víz különleges tulajdonságait nem tudjuk a szárazföldön pótolni.

Tehát ha egészséges a kutyád, akkor azért kezdd el, hogy sokáig az is maradjon, ha pedig valamilyen mozgásszervi betegsége van, akkor pedig azért, hogy a körülményekhez képest a legjobb állapotba hozd. Ne feledd, csak szakemberrel vágj bele!

Köszönjük Rostás Lucának, Engi Szilviának és Hegedűs Zsófinak,az Ebfizo csapatának a sok hasznos információt. Keressétek őket bátran ITT.

Luca és Szilvi