Bakancslista - avagy hogy járd körbe a világot!

Papp Ágota, gyakornok jelölt

Minden álmod hogy körbe járd a világot? Nem tudod, hogy tervezd meg? Sok kérdés merülhet fel egy ilyen hatalmasnak tűnő kívánság előtt. Segítünk azonban, hogy ne tűnjön olyan távolinak és elérhetetlennek ez a cél.

Papp Ágota ezt a cikket a JOY gyakornok program pályázati kiírásra küldte.


Itt olvashatjátok:

Ahhoz, hogy körbe járd a világot, természetesen kell lennie egy elképzelésednek, hogy miként szeretnéd ezt végrehajtani. Sokat álmodoztál, egy-egy romantikus film közben a pároddal, vagy egy csajos mozi után, hogy milyen szuper érzés lehet utazgatni a világban és csodálni, hogy milyen gyönyörű helyeket őriz ez a Föld. Írj egy listát azokról a helyekről, ahová el szeretnél jutni.

Merj nagyot álmodni, de ne felejtsd el, nem hullik minden az ölünkbe rögtön; szép fokozatosan elérheted a céljaidat. Lehetnek ezek eleinte kisebb városok, amik belföldön megtalálhatóak és könnyebben - vonattal, busszal vagy egy kis túrázással - elérhetőek számodra. Ezek után jöhetnek természetesen a nagyvárosok, külföldi álomhelyek, ahová kicsit nehezebb eljutni.

Keress társaságot! Nem a legjobb egyedül utazni és világot látni, beszéljétek meg barátnőiddel, haverokkal, hogy hová utazzatok együtt. Több ember és annál több gondolat. Ahogy a közmondás is mondja, ahány ház annyi szokás; így lesz ez most is. Előfordulhat, hogy egyre több szuper ötlet jön elő a társaságban egy ilyen ötletbörzén.

A következő lépés legyen, a szállás elgondolása. Sok-sok lehetőség lesz a tarsolyodba, ha ezt a pár sort elolvasod.

  • Először is lehet kempingezni, sátrazni. Nagyon mókás és élvezet dolog az, amikor este a sátorhely mellett raktok tábortüzet, énekeltek, gitároztok, pillecukrot süttök, vagy esetleg csak egy jót beszélgettek.

  • Akad még pár lehetőség természetesen, mint például utánanézni, milyen kollégiumi lehetőségek adódnak a célvárosban. Sok-sok egyházi és más kollégium elérhetővé válik a nyár folyamán kisebb csoportoknak, baráti társaságoknak.

  • Rendkívül jó lehetőség lehet az apartmanok bérlése. Akkor a legérdemesebb ilyenben gondolkodni, ha sokan mentek. Amennyiben 6-8 emberrel keltek útra, már megéri kibérelni egy apartman házat, ahol kényelmesen elfértek a szobákban, van közösségi tér, konyha, minden a rendelkezésetekre áll, mintha csak otthon lennétek. Nem is lehetne jobb program egy közös főzésnél, mielőtt elmentek egyet bulizni.

A felsorolt szálláslehetőségek közül természetesen a legutóbbi esetben kell többet szánni rá pénzügyileg, de ár-érték arányban teljesen megfelelhet egy baráti társaságnak.

Ahogy ezeket a lépéseket kipiáltad, elkezdhetsz a konkrét megvalósításon gondolkodni. Tervezzétek el a barátaitokkal, hogy együtt dolgoztok suli mellett, szünetekben, amikor van erre időtök. Nélkülözhetetlen az utazásokhoz a pénz. Ezt egy kis munkával könnyen megszerezheted, ha barátokkal együtt teszed ezt, inkább válik kellemes időtöltéssé és szórakozássá. A cél lebegjen mindig a szemetek előtt.

Nem felejthetjük el azt sem, hogy valahogy el kell jutni az úti célhoz. Nézz utána, milyen lehetőségek vannak. Vonat, busz, telekocsi, repülő vagy akár hajó. Sok-sok kedvezmény lehetőség is akad diákok számára, akár csoportos kedvezményeket is igénybe tudtok venni. Akadnak még különleges lehetőségek, főként egyetemistáknak és középiskolásoknak.

Hogy tetszett?