Amikor csupasz fenékkel báloztak – 2017 nyarának slágerdarabjában a 18. század végén is divatosak lennénk

Mengyán Eszter, Vous.hu

Míg a sztárok a vörös szőnyegen melltartóval és bugyival viselik a meztelen ruhát, addig mi kaptunk egy kis engedményt: farmerre, pólóra, ruhára, overallra is viselhetjük pluszrétegként. Nekem nagyon bejön ez a stílus, mindig is imádtam a ruhát viselni a nadrág fölött, ezeket az áttetsző anyagokat pedig különösen szeretem.

Mivel korábban sokat (sokat, nagyon sokat) forgattam divattörténettel foglalkozó könyveket, eszembe jutott, mekkora sikerünk lett volna a leheletvékony ruhákat viselve a 18–19. század fordulóján, amikor szintén az átlátszó volt a divat.

A kor karikaturistái szerint a nők csupasz fenékkel bálozták végig a direktórium korszakát.
A Bonaparte család legszebb tagja Pauline Bonaparte (1780–1825) volt, aki leghíresebb portréján olyan leheletvékony ruhát visel, amelynek anyagán átsejlik a mellbimbója.

Azt is gondolhatnátok, hogy a festő költői túlzásokba esett (jaj!), de ha hihetünk a történetmesélőknek, akkor Napóleon húga szívesen okozott botrányt ilyen és ehhez hasonló megjelenéssel. Őt tartották a korszak egyik legszebb nőjének, aki tejes fürdővel ápolta hófehér bőrét, odáig voltak finom vonásaiért és alakjáért. Vonzerejét nagyban fokozta, hogy nem hagyott nagy teret a képzeletnek, a kor divatja segített is neki ebben.

A cikk itt folytatódik!