A kutyád tálján 67% eséllyel van szalmonella baktérium!

B. Krisztina

A legtöbb embernek teljesen természetes, hogy a betegségek és baktériumok elkerülése érdekében fertőtlenítenünk kell a kezünket és bizonyos tárgyakat a környezetünkben. Nyilvános WC vagy tömegközlekedés használata után például biztos, hogy fertőtlenítjük a kezünket valahogy. De mi a helyzet a kutyáinkkal? Ők is olyan érzékenyek a vírusokra, baktériumokra, mint mi, emberek?

Megdöbbentő adatokkal szolgált legújabb tanulmányában a National Sanitation Foundation (NSF) az USA-ban. Kutatással alátámasztott adatok szerint a kutya tálak a 4. legfertőzöttebb tárgyak egy lakásban. A kutyatálak 67%- án még mosogatás után is megtalálható például szalmonella. Ezt a baktériumot nem öli meg a kézi vagy gépi mosogatás sem. A szalmonella és E.coli baktériumokat csak fertőtlenítéssel tudod eltüntetni. A kutyatálakhoz ugyanolyan fertőtlenítőszert használhatsz mint bármely más tárgyhoz a lakásban. A hipó mindent kiírt, de ha nem szereted a szagát, kapható már többféle kevésbé kellemetlen szagú fertőtlenítőszer.

Van egy ennél is fontosabb dolog.

Rozsdamentes fém etetőtál

Az pedig a kutyatál alapanyaga. Nem mindegy milyen tálat használsz, hiszen nem minden felület fertőtleníthető egyforma hatékonysággal. A műanyag edényekben olyan apró karcolások vannak, amiket szinte lehetetlen fertőtleníteni. A szakemberek ezért rozsdamentes acél vagy kerámia tálakat javasolnak. A kerámia tál viszont csak addig jó, amíg nincs rajta repedés.

A kutyatálakat minden nap mosogasd el, és hetente legalább egyszer fertőtlenítsd le

Rozsdamentes fém tál, a legjobban fertőtleníthető alapanyag.