Ezért viselnek a Disney hercegnők kéket

Lakatos Márk

Ti szeretitek a kéket? Hát vannak ezzel még így egy páran, például a Disney hercegnői. Elsa, akitől az anyukák már tutira falra másznak, Jázmin, Alíz, Ariel, Csipkerózsika mind feltűntek kékben a vásznon. És persze Belle, a Szépség és a Szörnyetegből, aki a hamarosan érkező film miatt éppen aktuális is!

Ezek az ikonikus kedvencek mind hordtak kéket, de vajon miért? Mivel most amúgy is nagyon népszerűek a kék árnyalatai, Christopher Kane tervezőt megkérdezték róla, miért választja a Disney előszeretettel ezt a színt.

Elsa köpenyétől Ariel szoknyáján át Alíz ruhácskájáig számtalan helyen felbukkant a kék, amit Leatrice Eiseman, a Pantone Color Institute-tól azt mondta, hogy a választással a női karakterek erősítése a cél.

"Egy szereplőnek hatalmat ad, ha kéket visel. És így, kicsit bújtatott formában azt üzenik, hogy igen, a fiatal nők és fiatal lányok is lehetnek erősek."

Jázmin megmenekül Jafar fogságából, Belle kalandra indul, Hamupipőke szembeszáll a mostohájával, és elmegy táncolni a bálba (az már csak ráadás, hogy be is pasizik!!).
Vagy nézzétek Meridát és Mulant, a harcias lányokat! ;)

Az is egy magyarázat, hogy a kék szín viselése szemben áll a klasszikus nemi szerepekkel – a kisfiúk kéket hordanak, a kislányok meg rózsaszínt. De Csipkerózsika és Hamupipőke tündér keresztanyja tudta, mi a dörgés - csak semmi pink!

És azt tudtátok, hogy a reneszánsz idején a lányok azt üzenték a világnak az égszínkék szín viselésével, hogy „Helló, szingli vagyok, táncba lehet vinni! ;)”

És igen, még Pocahontas is visel egy kis kéket, ami jól passzol a klasszikus földszínekhez! ;)

De a legjobb indok, hogy a kék az ég színe, a reményé, boldogságé, a pozitív hozzáállásé. Biztonságot ad, és azt sugallja, hogy még ha most viharos is az idő, egyszer kitisztul az ég. Szóval ki imádja még a kéket, Drágáim? ;)