5 ok, amiért nem szeretem magamat színesen sminkelni

Léderer Fruzsina

Sokszor kérdezik meg, miért csak fekete vagy szürke a szemsminkem. Nos, ezért!

Sminkesként többször kérdezik meg tőlem, hogy mégis miért nem készítek magamnak menő, színes sminkeket, pedig megvan hozzá az összes eszközöm és képességem. Azt is gyakran megjegyzik, hogy a fekete tök uncsi, és nekem aztán pont nem kellene minden nap a sima fekete tusvonalat vagy a szürke smokey eye-t erőletetni. Erre általában annyit válaszolok, hogy nagyjából 10 éve ez a megszokott kinézetem, de most még öt érvet felsorakoztatok mellette.

1. Úgy néznék ki, mint egy '80-as évekbeli Barbie.

Így is gyakran megkapom, hogy leszösziznek, lebarbie-znak szőke hajam miatt, pedig leginkább az állandó monokrómban járás miatt maximum a Dark Barbie név illethetne meg, mi lenne ha még mondjuk feldobnék egy lila szemhéjpúdert is? Bár másoknak szívesen csinálok barnás, aranyas, akár lila vagy zöld sminket is, teljesen kizárt, hogy rám ilyen kerüljön. Ha valaki mondjuk kék vagy rózsaszín sminket szeretne, igyekszem udvariasan lebeszélni, hiszen az egyetlen jelző, ami ezekről eszembejut, az a csehszlovák. Bocsi, de nem bocsi.

5. Csak.

2. Nem lehet élénk rúzst használni színes szemhez.

Sziasztok, rúzsfüggő vagyok már 2 éve - jelenthetném be egy Anonim Rúzsfüggők gyűlésen, és abszolút nem éreznék közben bűntudatot. Legyen hétfő reggel vagy vasárnap délután, egy jó rúzst bárhová szívesen viselek. A bordótól kezdve a cukorka pinkig bármilyet szívesen felkenek, hangulattól függően, és több, mint 30 rúzs lapul a majdnem egy méter magas sminkes bőröndömben. Ezeket nem lehetne alkalmazni úgy a színes szemsminkhez, hogy ízléses és horrdható legyen, így maradok a nude vagy fekete szemeknél.

3. Sminkhez ruhát igazítani, vagy fordítva?

Általában úgy öltözködöm, hogy aszerint válaszok pólót és nadrágot, hogy van-e tiszta, illetve mi van a szekrényben legfelül, azaz a válogatás, kombinálás, variálás, divatozás nagyon messze áll tőlem. Nos, ha épp véletlenül a szekrényembe kerül egy piros ruha, és azt rántom magamra, miközben mondjuk lilára van festve a szemem, (mert reggel mindig a fogmosás-zuhany-sminkelés-haj-öltözés rituálét végzem el) nagyon szomorúan mosnám le, és festeném át másmilyenre. Ahhoz pedig nincs energiám, hogy szépen kiválogassam a napi szettemet, és ahhoz még sminkeljek is.

4. Túlzottan fiatalít.

Igen, igen, örüljek neki, hogy kb. 10 évvel fiatalabbnak nézek ki a koromnál, de nem, nem örülök neki, amikor nem elég tekintélytparancsoló a megjelenésem, és nem vesznek komolyan egy hivatalban vagy a munkám során a tiniképem miatt. A színes fiatalít, a sötét, fekete kissé idősebbnek mutat, és nekem egyelőre nem tesz jót a túlzott fiatalítás.

5. Csak.

Ki az, aki egyetért?