Üzenj hadat a megfázásnak! Készítsd el ezt a szuper, bacigyilkos italt!

Menyes Barbi

Nyakig benne vagyunk az influenzaszezonban, ilyenkor pedig érdemes még jobban odafigyelni, mit eszel és iszol. A következő, szuper itallal nem csak megelőzheted, de el is űzheted a betegséget!

Lássuk, mi is kell ehhez a csodaturmixhoz:

1 marék friss kurkuma vagy egy nagyobb késhegynyi fűszer

Az indiai sáfrányként emlegetett sárga csodaszer szuper gyulladáscsökkentő, baktériumölő, amit többezer éve természetes gyógyszerként alkalmaznak.

Manuka méz

Ez az új-zélandi mézkülönlegesség különösen hatásos a makacs légzőszervi betegségeknél, a torokgyulladásnál, sőt, az influenza tüneteit is enyhíti. Helyettesítheted hársmézzel, ami a torokgyulladásra kifejezetten jó, vagy repcemézzel, aminek lúgosító hatása is van.

2 ujjnyi reszelt gyömbér

Mindig legyen otthon egy nagyobb darab gyömbér, mert nemcsak finom, de kifejezetten jót tesz a szervezetnek, pláne télen. Enyhíti a hányingert, gyulladáscsökkentő, csillapítja a makacs köhögést, és a vitamintartalma is magas.

3 darab alma

Ez a gyümölcs nem csak a jó ízét adja a koktélnak, de amellett, hogy igazi vitaminbomba, szintén kiváló gyulladáscsökkentő, rákmegelőző, magas a rosttartalma, ezáltal javítja az emésztést.

4 darab megpucolt narancs

Szintén kiváló C-vitamin forrás, antioxidánsban nagyon gazdag, és persze finom!

Kókuszvíz

A kókuszvizet ne keverd össze a kókusztejjel: az előbbi ugyanis a még éretlen, zöld kókuszdió magjában lévő, tápanyagban nagyon gazdag folyadék. A kókusz érési folyamatában ebből a folyadékból tápanyagok rakódnak le a belső falra, abból lesz a mindenki által ismert, érett kókuszhús. Ennek a lének számtalan jótékony hatása ismert, ám a betegségek szempontjából a legfontosabb, hogy lúgosító hatású, és erősíti az immunrendszert.

Így készítsd el:

Ha van otthon gyümölcscentrifugád, használd azt, ha nincs, egy turmixgép is megteszi. Facsard le a narancsot, az almát, a gyömbért a kurkumával. Ha tudsz friss kurkumát szerezni, az a legjobb, ha nem, akkor por formájában alkalmazd, de mindenképp a végén tedd bele, hogy ne ragadjon le a gép aljára.

Ha megvagy a citrusos itallal, vegyél elő egy nagy poharat, tegyél bele egy teáskanál mézet, majd félig töltsd meg az elkészült dzsúzzal. Kevergesd, hogy elolvadjon a méz, majd öntsd fel az italt a kókuszvízzel, amit helyettesíthetsz akár ásványvízzel is.

Hajtsd fel, a maradék citrusos turmixot pedig tedd a hűtőbe: 24 órán át tárolhatod bátran, így egész nap tudod kortyolni a frissen elkészített immunerősítő csodaszert!