A boldogság

Körömi Eszter, gyakornok jelölt

A boldogság manapság nagyon divatos téma, mindenki el akarja érni, pedig ott van bennünk...

Körömi Eszter ezt a cikket a JOY gyakornok program pályázati kiírásra küldte.


Itt olvashatjátok:

...Fenntartani már nehezebb piskóta, sokak szerint csak pillanatnyi örömeink vannak, tartós boldogság nincs. Mindenesetre akár örömöt, akár hosszan tartó boldogságot keresünk, néha meg kell állnunk és elgondolkodnunk azon, melyik utat is érdemes választani a cél érdekében.

1. Panaszkodás helyett elismerés

A panaszkodás egyszerűbb, és a magyar ember sokszor jeleskedik is benne. Vannak, akik szeretnek a negatív dolgokon tépelődni, azokat megosztani, és ez által megnyugtatást, együttérzést kicsikarni a környezetükből. De ez egy öngerjesztő folyamat, és általa egyre sötétebbet látjuk majd a világot. Persze néha jól esik az embernek megosztania a bajait másokkal, és kell is, de ne ebből álljunk ki. Inkább arra fordítsuk a figyelmünket, amik jó dolgok, és amiket értékelni lehet.

2. Kütyük helyett emberek

Mindennap kontaktusban vagyunk emberekkel, és sokszor észre sem vesszük, annyira elmerülünk a saját dolgainkban, például "simogatjuk" a telefonunkat. Pedig emberek vannak mellettünk az utcán, a buszon, boltban. Megköszönni mondjuk egy eladó fáradozását, kinyitni az ajtót valaki előtt, ezek nem kerülnek nagy erőfeszítésbe, mégis feldobják az illető és a mi napunkat is.

3. Ítélkezés helyett együttérzés

Ez elég nehéz, ha belegondolunk hányszor ítélünk meg másokat egy nap. A ruhájuk, frizurájuk, stb. alapján. Ilyenkor egyetlen módszer van, meg kell állni, észre kell venni a gondolatokat, és átfordítani. Gondoljunk bele, hogy attól nekünk semmivel nem lesz jobb, ha rosszat mondunk vagy gondolunk valakiről. És a másik is csak ugyanolyan ember, mint mi, akiről egyébként semmit nem tudunk, mit élt át, miért olyan amilyen.

4. Önzés helyett nagylelkűség

Nem kell nagy dolgokra gondolni, csak például, ha valakinek rossz kedve van próbáljuk meg felvidítani, ahelyett hogy azt mondanád magadban: nekem is van elég bajom, semmi közöm az övéhez. Hiszen ezáltal nekünk is jobb lesz a kedvünk, ezt ha valaki egyszer már kipróbálta tudja. Éppen ezért ne hagyjuk, hogy az önzés és a nárcizmus kultúrája ránk is hasson, hanem inkább engedjük előre a sorban a nagyon siető vagy alig vásárló embert, és így tovább. Ha adsz, te is kapsz vissza, ez már csak így működik.

5. Rágódás helyett problémamegoldás

Az előzőek mentén haladva, attól nem lesz jobb semmi, ha csak a bajokat nézzük, és azokon nem tudunk túllátni. Persze néha van, hogy tényleg reménytelennek tűnik minden, ilyenkor jobb ha kicsit békén hagyjuk a dolgot, eltávolodunk tőle, és sokszor a megoldás magától jön.

6. Ellenállás helyett elfogadás

Néha meg kell adnunk magunkat egy helyzetnek, és azt is el kell fogadni, hogy vannak dolgok amiken nem tudunk változtatni. Lehet, hogy most nagy a szívás, de ilyenkor nincs más, tovább kell menni, aztán egyszer valamikor jobb lesz. No persze a nagy bajokat nem olyan egyszerű ilyen könnyen elfogadni, de a hétköznapi helyzetekben például nem érdemes mindenen felhúzni magunkat, és kötni az ebet a karóhoz. Van, hogy dugó van, van hogy a főnöknek rossz napja van, és így tovább. De attól, hogy túráztatjuk magunkat rajta, még mindig ugyanaz lesz a helyzet állása. A fájdalom és a csalódás is az élet része.

.

Hogy tetszett?