Így mondj végre tényleg nemet a munkahelyeden

europress
Joy.hu

Te is azok közé a lányok közé tartozol, akik mindent elvállalnak és később szentségelnek, hogy miért döntöttek így. Tény, hogy vannak helyzetek, amikor nehezebb nemet mondani, pedig ha egyszer megtanulod a visszautasítás művészetét, sokkal könnyebbé válik az életed.

Kutatások szerint a konfliktuskerülő emberek többet szenvednek a munkahelyükön, hiszen a kollégák fejében az a kép él majd rólad, hogy kedves, nagylelkű és segítőkész vagy - ezt pedig sokan ki is fogják használni.

Ha segítesz másoknak, attól jobban érzed magad, de ne a saját károdra és ne rendszeresen tedd ezt. A folyamatos plusz feladatok irtózatos mennyiségű nyomás alá helyeznek, kevésbé tudsz a saját feladatodra koncentrálni és leszívják az energiád.

Állj ki magadért és végre mondj nemet!

Gyakorold könnyebb helyzetekben

A nemet mondás tudományát nem lehet egyetlen nap alatt megtanulni. Gyakorold például a drogériákban: ne vedd meg az egyik terméket, vagy utasítsd vissza az akciós ajánlatot a pénztárostól. A munkahelyeden is kezdd el a visszautasítást kisebb horderejű kéréseknél. Ha például elhív az egyik kolléganőd egy rossz helyre ebédelni, utasítsd vissza. Idővel könnyebb lesz nagyobb dolgokra is nemet mondanod.

Olvasd el ezt is!
7 dolog, ami tönkreteszi a napod

Gondold újra!

A nemet mondás erősebbé tehet. Senki nem akar az irodai grincs lenni, viszont a visszautasítás jobb vezetővé tehet.

Várj 1 percet

Ha valaki megkér valamire, vegyél egy mély levegőt, mielőtt válaszolnál. Megéri megtenned? Lesz rá időd? Van hozzá kedved? Mik lesznek a következményei, ha nemet mondasz? Jobban idegeskedsz, ha elvállalod? Ahelyett, hogy egyből rávágnád az igent, mérd fel, mennyi plusz energiabefektetéssel jár, ha rábólintasz.

Legyél őszinte

Ahelyett, hogy gyorsan lezárnád a dolgokat, udvariasan utasítsd vissza a kérést. Például mondd ezt: „Sajnos most nem tudom megcsinálni, de szólok, ha lesz erre időm.” Így a te kezedben lesz az irányítás és sokkal erősebbnek érzed majd magad.

Ne sorold fel az összes kifogásod

Ne mondd, hogy „Szeretném megcsinálni, de…”, hiszen így nyitott marad a kérdés és rendszeresen megközelíthetnek a kollégáid, hogy mikor érsz végre rá a feladatra. Ha pedig rengeteg indokot sorolsz fel, hogy épp miért nem tudod megcsinálni, azt fogják hinni, hogy nem mondasz igazat.

Nyugodtan helyezd előtérbe a saját érdekeid és mondj nemet. Lehet, hogy az első időben idegeskedsz a visszautasítás miatt, de később sokkal boldogabb és kiegyensúlyozottabb leszel, ha magadra is gondolsz!

Sok sikert!