4 szerelemmítosz, ami tönkreteszi a kapcsolatodat

V. Zsófi

Leszámolunk a boldog párkapcsolatodat romboló fals elvárásokkal és hitekkel!

Nem tarthatod fent sokáig a mézeshetek időszakát.

Egy 2010-es kutatás szerint nagyon is fent tartható az a bizonyos szikra, ami a kapcsolatok első néhány évére jellemző. MRI vizsglatnak vetették alá azokat a többéves kapcsolatban levő párokat, akik azt mondták, hogy náluk még mindig meg van a szikra, illetve frissen összejött párokat és azt találták, hogy ugyanaz az agyi aktivitás volt megfigyelhető a különböző ideje együttlevő szerelmeseknél. Kivéve, hogy az új kapcsolatban levők agyában a szikra mellett még ideges és rögeszmés gondolatok is keringtek.

Tehát tudatosan lehetséges fenttartani a szikrát, de ehhez mindkét félre szükség van. Apró figyelmességekkel, illetve a rutintól való elszakadással el lehet nyújtani és vissza is lehet hozni a szerelmes időszakot.

Olvasd el ezt is!
Az Ikea megpróbálja megoldani a párkapcsolati gondjaidat

A féltékenység mutatja meg, mennyire érdekel a másik.

Azt gondolnád, hogy egy kis féltékenység jót tesz a kapcsolatodnak, pedig nem így van. Hiába ragaszkodik ahhoz a féltékenykedő fél, hogy szeretetből teszi, valójában félelemből és bizonytalanságból ered. Felesleges harcokhoz, ellenőrizgetésekhez és mikromenedzseléshez vezet, ezek pedig mind gyengítik a kapcsolatot. Mit tehetsz, ha mégis féltékenyéget érzel? Kezelheted az érzéseidet racionálisabban és beszélhetsz róluk őszintén és nyugodtan, nem őrjöngve és vádaskodva, így a szerelmednek is több lehetősége lesz megérteni és elmondani, mi történt, vagy ő mit érzett.

A viták mindig fontosak, mert pénzről vagy megcsalásról szólnak

A viták legtöbbször pont, hogy a semmiről szólnak. Gondolj csak bele, miről szólt a legutóbbi veszekedésetek! Arról, hogy ki vigye le a szemetet vagy valami hasonló? Egyikőtök sem akarta és a vége az lett, hogy valamelyikőtök kijelentette, hogy „mindig az van, amit te akarsz” és kiviharzott a szobából, aztán órákig nem szóltatok egymáshoz? Sokat segít egy ilyen helyzetben, ha valamelyikőtök realizálja, hogy megint a semmin veszekedtek, vagy egyszerűen eldöntitek, hogy az ilyen pitiáner dolgokban felváltva fogtok a te és az ő érvelése mellett dönteni.

Olvasd el ezt is!
Így teszed magadat boldogtalanná a párkapcsolatodban

Mindennél fontosabb megoldani a problémákat egy kapcsolatban

Dr. John Gottman, párkapcsolati szakértő amellett érvel, hogy inkább tanuljuk meg csökkenteni a feszültséget egy veszekedésben, vagyis nyugodtan, kedvesen, empatikusan és jóindulatúan vitassuk meg a nézeteltéréseket. Onnantól kezdve ugyanis, hogy valamelyikőtökben felmegy a pumpa, kevés kontroll marad afelett, hogy mi sül ki a vitából. Ezt a négy viselkedést kerüld el mindenképp a vitában: kritizálás, megvetés, védekezés és elzárkózás/menekülés. Ha érdekel, hogy tudod lenyugtatni magad, olvasd el Dr. Gottman A boldog házasság hét titka című könyvét!

Egyet értesz még valamelyikkel?