Készítsd el Audrey Hepburn kedvenc spagettijét!

Lakatos Márk

Mindenki kíváncsi rá, vajon mit kennek az arcukra, hol nyaralnak, és mit esznek a sztárok. Hát most egy dologra fényt derítünk, Drágáim! Megtudjuk, mi volt a XX. század egyik legnépszerűbb színésznőjének kedvenc étele, amit ráadásul legalább egy héten egyszer tutira elkészített magának. Tehát egy kedvenc kedvence jön, ami ráadásul nem is bonyolult, meglátjátok! ;)

SPAGHETTI AL POMODORO, ahogy Audrey szerette

Hozzávalók:

1 kis fej vöröshagyma, apróra vágva

2 gerezd fokhagyma, préselve vagy aprítva

2 sárgarépa, apróra vágva

2 angolzeller szár, apróra vágva

2 nagy konzerv vagy üveg olasz, hámozott Roma paradicsom (vagy friss pelato is lehet, ha magatok készítenétek és nem találtok Romát)

1 nagy csokor friss bazsalikom, megmosva

2 evőkanál extra szűz olívaolaj

0,5 kg spagetti tészta

Só ízlés szerint

Frissen reszelt parmezán sajt

Na essünk is neki a munkának, ha minden megvan! ;)

Egy nagy fazékba tedd bele a hagymát, a répát, a zellert és a paradicsomot, majd locsold meg az olíva olajjal. A bazsalikomlevelek felét is szórd bele, , és főzd lassú tűzön 45 percig, időt hagyva a nagy, lédús paradicsomoknak, hogy szétfőjenek – közben persze keverj egyet rajta néha, és sózd is meg ízlés szerint (inkább kevesebbet adj hozzá, mint túl sokat).

Mikor a szószod már majdnem kész és szépen fődögél magában, egy másik fazékban elkezdheted a pastát! Nagyjából 3,5 liter vizet forralj fel egy lábosban, adj hozzá néhány csipet sót, ízlés szerint, és mikor már lobog a víz, dobd bele a spagettit. Kevergesd meg néha ezt is, hogy ne tapadjon össze, és vigyázz, hogy ne főzd túl a tésztát. Akkor jó, mikor még al dente, azaz van egy kis erő a közepében, és nem teljesen puhult szét. Ha kész vagy, szűrd le a vizet, és öblítsd át langyos vízzel, hogy ne tapadjon össze.

Míg készül a szósz és a tészta, a maradék bazsalikomot vágd össze egy ollóval, hogy ne feketedjen meg a széle, aztán tedd is félre - ez lesz a pont az i-n, a hab a tortán, a meglepi a spagettin! Mikor úgy érzed, a zöldségek megpuhultak, kapcsold le a lapot a szószos fazék alatt, és pihentesd úgy 15 percet, hogy összeálljon. Ezzel kalkulálj, mikor elkezded főzni a tésztát. ;) Na de most már tényleg a finisben vagyunk!!

Szedj mindenkinek egy adag tésztát – szerintem négyen biztosan jóllaktok –, merj rá szószt bőkezűen, reszelj a tetejére sajtot és szórj még rá egy kis aprított bazsalikomot. Hát mi ez, ha nem egy könnyű, de varázslatos ebéd? Nem is maradt más hátra, mint bezsebelni a bókokat! ;) Jó étvágyat, Édeseim!!