Virág tanácsai futáshoz

A modellügynökség

Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy eloszlassuk a tévhitet, miszerint a modellek koplalnak, anorexiásak és sanyargatják magukat. Igyekszünk elfogadtatni, hogy a legtöbben egy bizonyos testalkattal születnek, amelynek más az anyagcseréje és a felépítése, mint az átlag emberé. Ettől függetlenül a legnagyobb divat mostanában (szerencsére nem csak a modellek körében) az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás.

Ebben a szakmában pedig ez mondhatni egyenesen munkaköri leírás. Ha ránézel modellünk, Virág kockás hasára és gyönyörűen leszálkásított testére, biztosan nem az éheztetés jut majd eszedbe. Virág 14 éves kora óta érdeklődik a dietetika iránt és imád mindenféle mozgásformát kipróbálni. Az egyik kedvence a futás, amit többféleképpen tudsz csinálni, ám teljesen eltérő eredménnyel. Egy modellnek például nem szabad túlságosan izomzatot növelnie, hiszen külföldön nagyon szigorúan veszik a centiket a ruhaméretek miatt. Olvasd végig Virág részletes tippjeit a futáshoz!

“A futás iszonyú jó dolog nagyon sok szempontból, viszont azt fontos tudni, hogy nem mindenkinek való. Egyrészt nem mindenki szereti, másrészt az alkati tényezőket is figyelembe kell venni (gondolok itt arra például, hogy egy szélesebb csípőjű, esetleg térdfájós lánynak nem ez a legjobb sport). Másrészt úgy gondolom, hogy nem mindenki szereti a futást, van, aki kifejezetten utálja. Szerintem azt kell sportolni, amit szeretsz és eredményes vagy benne, tehát motivál is egyúttal, így lehet kialakítani egy hosszútávú egészséges életmódot. Viszont, ha valaki alkatilag is megfelelő (tehát nem sérülésveszélyes, bírja a futást és szereti is) akkor nagyon nagyon sok pozítív hatást fog észrevenni.

Először is tudni kell, hogy a futáshoz kell fittnek lenni és nem fordítva, tehát nem lehet azonnal 10km-rel kezdeni. Szépen, fokozatosan kell felépíteni az edzéseket, mindig nagyon! figyelve a tested jelzéseire. Mindig tudni kell, hol a határ, tudni kell a különbséget a "jó" (ami épít, erősít) és a "rossz" (ami a sérülésre figyelmeztet) fájdalom között és megállni.

Elsőnek lehet próbálkozni Intervall edzésekkel is, ez azt jelenti, hogy bemelegítés!! után séta majd egy kis futás és így tovább felváltva és a tempót váltogatva, amíg jól esik. Ez egyébként nagyon jó szálkásító módszer is, mert ezzel nagyjából folyamatosan arra a kényszeríted a tested, hogy azonnal alkalmazkodjon az új sebességhez, ezért még hosszú órákig gyorsabban pörög az anyagcsere edzés után is, felkészülve az esetleges újabb sprinthez.

Aki viszont szeretne elmélyedni jobban a futásban, annak ajánlom a hosszútávfutást, amihez valóban sok idő és kitartás kell, mire igazán elkezdheted élvezni. Egyébként nekem ez a pont akkor volt, amikor futás közben annyira elmélyedtem a gondolataimban , hogy elefelejtettem, hogy futok. Nagyon fel tud tölteni egy-egy ilyen futás, tényleg nagyon jót tesz mind lelkileg, mind testileg. Tisztítja a bőrt, D-vitaminhoz jutsz, ha szabadban futsz, sokkal frissebb leszel utána, lelkileg is teljesen megnyugtat, és nem utolsó sorban, szerintem a futás a legjobb módszer arra, hogy onnan tüntesd el a felesleget, ahonnan úgy gondolod, hogy semmivel nem sikerül.

Ha viszont izmot szeretnél építeni, akkor ajánlom a rövidtávfutást. Ez más izomzatot épít mint a hosszútávfutás. A rövidtávfutók általában izmosabbak, rövidebb, tömör, erőteljesebb izomzatúak, a gyors, hirtelen nagy erőkifejtés miatt.
A futásnál nagyon fontos a táplálkozás. Saját tapasztalatból mondom, hogy hihetetlen különbség van aközött, ha a sportnak és az egészséges életmódnak megfelelően taplalkozol és ha nem. Korántsem tudsz olyan jól teljesíteni a futásban, ha nem figyelsz az étkezésre. Kell enned! Még ha fogyókúrázol is! Méghozzá sokat, de nagyon nem mindegy, hogy mit.

Én azt ajánlom, hogy vagy egy főetkezés után 1,5-2 órával vagy egy kisebb étkezés után 30-60 perccel menj futni. A főetkezésnek tartalmaznia kell mindenképpen összetett szénhidrátot (barna rizs, zabpehely, teljes kiőrlésű, rozsos bármi), jó minőségű fehérjét (csirke, hal, tojás, tej, joghurt) valamint jó minőségű zsírt is (olíva, kókusz) és sok zöldseget (ez fog igazán eltelíteni a rost miatt). Ha kisétkezés után mennél, én javaslok szintén valami jó minőségű szénhidrátot( teljes kiőrlésű zabkeksz, müzliszelet, gyümölcs) valamint fehérjét (natúr joghurt, tejes kávé is lehet). Előtte kb. 20-30 perccel pedig már ne igyunk. Én közben sem ajánlom, viszont utána szépen fokozatosan pótolni kell a folyadékvesztést vizzel.”