Ezért fáj a fejed, ha sokáig összefogod a hajad

Kata

Szakértő fejti meg a titkot.

A fejtetőn összefogott copf sokak kedvence, hiszen egyszerű, stílusos, és akkor is beválik, ha éppen nem volt időd hajat mosni. Viszont többen gyakran éreznek miatta, már akár a nap közepén is egy tompa, akár migrénszerű fájdalmat, ami a nap végére egészen kellemetlen lehet. Persze, a szépségért meg kell szenvedni - de miért?

A Columbia University Medical Center professzora, Dr. Denise E. Chou azt mondja, hogy tulajdonképpen azoknak fájhat a feje a lófaroktól, akik egyébként is migrénesek vagy arra hajlamosak. Az emberek nagyjából 12%-a az, a nőknek pedig a 18%-a és sokan nem is tudnak róla. Nekik pedig érzékenyebbek a fejbőrükben futó idegeik, melyeket a folyamatos feszítés összezavarhat és fájdalom érzetét tudja kelteni.

Ez vagy kimerül egy kisebb fejfájásban, vagy valami rosszabb migrén kezdete is lehet. A szindrómának, ami ezt okozza, egyébként neve is van: cutaneous allodynia. Ez annyit tesz, hogy olyan dolog idéz elő fájdalmat, aminek egyébként nem kellene. Egy sima copf nem fájdalmas, csak van, akinek a szervezete migrént idéz miatta elő.

Chou azt mondja, hogy ha fáj a fejed, amikor copfot viselsz, még véletlenül se tömd magad fájdalomcsillapítókkal, mert az csak a visszájára sülhet el. Ha egy hónapban több, mint tízszer alkalmazok fájdalomcsillapítót, attól csak egyre rosszabb lesz a fájdalom. Helyette vegyél be ilyenkor B vitamint vagy magnéziumot, melyek csökkentik az idegek túlérzékenységét. És engedd ki többször a hajad, jót fog tenni!