Egy Down-szindrómás divattervező, aki szétzúzza a sztereotípiákat

Lakatos Márk

Tudjátok, hogy imádom az inspiráló divattörténeteket, és úgy éreztem, most sikerült egy igazán különlegesre bukkannom, amit veletek is meg kell osztanom. Ismerjetek meg egy szuper kis hölgyet, a guatemalai Isabella Springmühlt, aki vibráló, pezsgő személyiség, és nem mellesleg igazi harcos!

Isabella Down-szindrómával, és azzal a képességgel született erre a bolygóra, hogy lerombolja a vele és sorstársaival szembeni előítéleteket és minden nehézség ellenére bebizonyítsa: ha igazán szeretnéd, bármit elérhetsz!

A kislány divat iránti szeretetét már egészen kicsi korában észrevették. Nagyon szerette öltöztetni a babáit és 6 évesen már nem csak tervezett nekik, de meg is varrta, amit megálmodott! Elmondása alapján ekkortájt már el is döntötte, hogy ha törik, ha szakad, ő bizony divattervező lesz – érdekes, de én is ilyen fiatalon tudtam, hogy a divattal szeretnék foglalkozni. Ha az ember érzi, hát érzi! ;) A lényeg, hogy volt is hozzá affinitása, hiszen a családban nem ő az első, aki közelebbi viszonyba került a ruhákkal. Isabella nagymamájától örökölte a tehetségét és az ő nyomdokaiba akart lépni.

A középiskola után gondolkodás nélkül jelentkezett is az egyik egyetem divattervező szakára, ahova sajnos nem nyert felvételt, mert a vezetőség úgy gondolta, túl nagy hátránnyal indulna a társaival szemben. Ez viszont egy pillanatig sem tántorította el a céljaitól ezt a bátor leányzót! ;) Keményebb fából faragták őt annál, mint hogy feladja az első akadálynál! Szép csendben folytatta a munkát és 19 éves korára apró lépésekkel egy olyan portfóliót hozott létre, melyre felfigyelt a divatvilág és, ha hiszitek, ha nem, olyan sikere lett szakmai körökben, hogy idén bemutatkozhatott a Londoni Divathéten!!!

S hogy honnan merít ihletet? A gyerekkorából, az élményeiből, a neveltetéséből, felnőtt sorstársaiból és persze önmagából! Ahogy mesélte: "Nagyon szeretek otthoni, guatemalai textilekkel dolgozni. Imádom a vibráló színeket és a különleges, egyedi mintákat, mert olyanok, mint én: szabadok és gondtalanok! Viszont nem ez az egyetlen ok. Így szeretném kifejezni a tiszteletemet női őseink előtt, akik korokon átívelve hozták és hozzák magukkal a régi idők tradícióit, nem csak a szokások és hagyományok megőrzésében, de a népviseletben is. Mind nagyon inspirálóan hatnak rám. "

"Az egyik legnagyobb álmom az volt, hogy Down-szindrómás fiataloknak és felnőtteknek tervezhessek ruhákat, hiszen speciális fizikai adottságaink miatt nagyon nehéz megfelelő méretű és fazonú ruhákat találnunk magunknak. Tudjátok, mindig kompromisszumot kell kötnünk, mert általában, ami méretben jó, az nem kifejezetten divatos. Szerettem volna változtatni ezen és segíteni mindazoknak, akiknek fontos a megjelenés és a divat!"

Egyszerű, szerethető, mindennap hordható darabokat készít, hoztam is nektek pár képet a legújabb kollekciójából! ;)

És még táskákat is készít:

Señorita Springmühl az élő példa arra, hogy teljesen mindegy, ki mit gondol, amíg hiszel önmagadban és az álmaidban, addig semmi nem állhat az utadba! Határ a csillagos ég!

Édeseim, merítsetek erőt Isabella példájából! Kövessétek az álmaitokat, higgyetek magatokban és dolgozzatok keményen, meglesz a gyümölcse! ;) Végül pedig két szó jut eszembe, amely azt hiszem, összefoglalja az egész cikket és ezt a csodás fiatal divattervezőt: ÖNAZONOSSÁG és ÉLETIGENLÉS! Ha rossz napotok van, jusson eszetekbe Isabella és az ő ereje. Hajrá!! ;))))