Még mindig tart a kullancsszezon, támad a Lyme-kór! Hogyan ismerheted fel a tüneteket?

Europress
Joy.hu

Márciustól egészen októberig számolnunk kell ezekkel a kellemetlen kis élőlényekkel, amelyek egy nagyon veszélyes betegséget terjesztenek.

Itt az ősz és ilyenkor egyre többen döntenek úgy, hogy a kellemes időben az erdők felé veszik az irányt és kirándulnak egyet. Viszont az ilyen fás-bokros területeken nagyobb az esélye a kullancsok előfordulásának, akik a mostani 17 és 20 °C közötti környezeti hőmérsékletet szeretik a legjobban - főleg, ha ez még egy kis nedvességgel, párával is társul, ugyanis ezek lehetnek az ideális körülmények a fejlődésük, szaporodásuk számára.

A szeptemberi-októberi időszakban tehát különösen figyeljünk oda magunkra, hiszen a kullancsok terjesztik a Lyme-kór nevű súlyos betegséget, amit ha sokáig nem fedeznek fel az orvosok, akkor akár durvább következményekkel is járhat!

forrás: Europress
Figyelj oda magadra az erdei kirándulásokon és ha hazaérsz, mindenképp vizsgáld át magad!

Ha időben (1-2 órán belül) felfedezzük a bőrünkben a kullancsot, akkor távolítsuk el egy erre való, speciális csipesz, cérna vagy kisebb tű segítségével, ügyelve arra, hogy ne nyomjuk össze az állat testét! Azonban a fertőzés veszélye sajnos így is fennáll, így érdemes mindenképpen megejteni egy orvosi vizsgálatot, ha kullancsot találtunk magunkban!

És mikor gyanakodjunk a Lyme-kórra? Nos, a betegség első fázisában a tüneteket nehéz felismerni, ugyanis fejfájással, fáradtsággal és rossz közérzettel jár a kór, de ekkor még sokan nem gondolnak komolyabb problémára.

A betegség második fázisában azonban már súlyosbodnak a tünetek: ekkor magas, 39 °C fölötti lázzal, aluszékonysággal, erősebb fejfájással, koordinációs zavarokkal, hányással, szédüléssel, esetleg eszméletvesztéssel is küzdhetnek a fertőzöttek. Sajnos ekkor már felmerülhet az agyvelőgyulladás, vagy gerincvelő-gyulladás gyanúja is.

Olvasd el ezt is!
8 tévhit a kullancsokról

Abban az esetben, ha már minden lehetséges vizsgálaton túl vagy, mégis a fenti tünetekkel küzdesz, akkor érdemes a Lyme-kórt is felvetni az orvosnak és alaposan átvizsgálni a bőrödet még egyszer. Sok betegnél sajnos ez az utolsó dolog, amire a doktorok gondolnak és csak hónapokkal, netán évekkel később derül fény a probléma valódi okára - addigra pedig a szervezet már nagyon legyengül. Figyelj oda a figyelmeztető tünetekre!

Benned volt már valaha kullancs?