Vörös kontra fehér bor - Melyiket válaszd?

Kata

Mondjuk, melyiknek, milyen hatásai vannak!

A borok, legyenek fehérek, vörösek vagy rozék, nagyon jó hatással vannak az egészségünkre, ha megfelelő mennyiségben és rendszerességgel fogyasztjuk őket. De mi a különbség a fehér és a vörös változat között? Eláruljuk!

A lényeg az, hogy a fehérborok fehér szőlőből készülnek úgy, hogy a szőlő héját és a magokat eltávolítják, és így kezd erjedni élesztő hozzáadásával. Ettől ezek a borok könnyedebbek, gyümölcsösebbek, frissebbek. Ezzel szemben a vörösborokat sötétebb piros és kék szőlőfélékből készítik úgy, hogy a szemeken rajta marad a héjuk és így kezdenek erjedésbe. Ez az alapvető különbség meghatározza egészségügyi hatásaik mértékét is és azt is, hogy a vörösborok nehezebbek, testesebbek, fűszeresebbek lehetnek.

Közös pont lehet az, hogy mind a fehér, mind a vörösborok összetevői csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, ugyanis az összkoleszterin szintet csökkentik, míg a védő szerepű HDL szintjét növelik. Ugyanakkor olyan antioxidánsokat, polifenolokat tartalmaznak, melyek rengeteg jótékony egészségügyi hatással rendelkeznek. Egyrészt gátolják a szervezet építőanyagainak sérülését, ugyanakkor erősítik a különböző vitaminok antioxidáns hatását. Emellett pedig gyulladásgátló hatásúak és kísérletek kimutatták, hogy megelőzhetnek egyes rákos megbetegedéseket is.

Az antioxidánsok mennyisége a fehérborban kevesebb, hiszen itt kikerül a folyamatból a szőlő héja, ám hatásuk ugyanolyan erős. Kalóriák tekintetében viszont a fehérbor nyer, mert abból egy pohár 70 kalóriát, míg vörösborból ugyanennyi 75 kalóriát tartalmaz. Ha pedig azt nézzük, melyiktől lehet jobban másnapos az ember, akkor a vörösborral kell vigyázni, mert jobban megviseli a szervezetet. Fontos viszont, hogy a pozitív hatásokat csak mértékletességgel lehet elérni, így naponta maximum 1-2 pohár bort fogyassz.