10 érdekesség az almáról, amit eddig biztosan nem tudtál

Kata

Naponta fogyasztjuk, mégis lehetnek előttünk titkai ennek a gyümölcsnek!

Az alma az egyik olyan gyümölcs, amit a legtöbben szinte naponta fogyasztanak. Könnyen beszerezhető, a világ sok területén megterem és olyan az íze, hogy a legfinnyásabbak is szívesen megeszik. De tényleg ismerjük ezt az egészséges gyümölcsöt? Olyan érdekességeket gyűjtöttünk róla össze, melyekről talán még nem is hallottál.

1. Ázsiából származik

A Fekete-tenger és a Kaszpi-tenger közötti területeken már régóta foglalkoznak az alma termesztésével is, ami itt jelent meg először. Barlangrajzokból pedig kiderül, hogy az itteni ősemberek a kőkorszakban is szívesen ettek almát.

2. A legrégebbi fajta még ma is tökéletes

A ma ismert és fogyasztott almafajták közül az egyik legrégebbi és máig legnépszerűbb a Lady alma, amit már első század óta jegyeznek a termesztők.

3. Lebeg a vízen

Az alma tömegének 25%-át levegő teszi ki, ezért történhet meg az, hogy ha vízbe teszik, lebegni fog a felszínen.

4. Lassan érik be

Egy fiatal almafának 4-5 éves koráig várni kell, mire meghozza első termését. Aztán, hogy meddig él, az a fajtától és a környezettől is nagyban függ. Angliában van olyan fa, ami már több, mint 204 éves.

5. Rózsa?

Igen, az alma a rózsafélék családjába tartozik, így szaporítani, nemesíteni őket oltással lehet hatékonyan. Elég csak megnézni az almafa virágját, valóban látni az összefüggést a rózsafélékkel.

6. Az ókor kedvence

Már az ókori görögök és rómaiak is nagyon kedvelték az almát, így nem véletlen, hogy az egyik első almás recept éppen a rómaiaktól származik. Egy korabeli szakácskönyv szerint nagyon finom lehet a gyümölcs szeletelt sült sertéshez.

7. Van, amit jobb meginni

Egyes almafajták erősség az, hogy finom cidert lehet belőlük készíteni. Ugyan a legtöbb országban inkább főzve vagy nyersen eszik, a hollandok és a britek egész cider kultúrát hoztak létre a helyi almákra építve. A 19. század végéig a munkásosztály kedvelt itala volt.

8. Diétás gyümölcs

Egy alma átlagosan 80 kalóriát tartalmaz és mentes a koleszterintől, nátriumtól és felesleges zsíroktól.

9. Rengeteg fajtája van

Régebben csak Amerikában több, mint 14 ezer almafajtát jegyeztek, addig ma ez a szám világszerte már csak 7500. De így is elképesztő a változatosság!

10. Itt terem a legtöbb

A világ országai közül Kínában termesztik a legtöbb almát, ezt pedig az Egyesült Államok követi, ahol 36 államban termelnek ipari szinten almát.