„A like természetesen az együttérzés jele!” – avagy hogyan gyászolunk ma az online korszakban?

Puha Andrea, Vous.hu

Beköszöntött az online gyászolás kora. Már nem gyertyagyújtással fejezzük ki a részvétünket és a fájdalmunkat, hanem posztolással, emotikonokkal és üzenetekkel.

Emlékszem, az első személyes élményem az online gyászolás kapcsán az volt, hogy a barátnőm, miután elvesztette közeli hozzátartozóját, elborzadva rám írt, hogy úristen, Andi, a Facebook-oldalára írogat mindenki! Annyira morbid!
És tényleg észvesztő volt nézni a rengeteg üzenetet az adatlapján, a rengeteg szomorú és sírós emotikont. Először arra gondoltam, hogy te jó ég, mi ez?

Aztán arra, hogy ez még talán jó is. Mert már az egyetemen is tanultam: Magyarországon a gyásznak nincs hagyománya, ami baj.
Régen nem véletlenül jajgattak a siratóasszonyok a nyitott koporsó mellett, és nem véletlenül kapott szerepet a vallás, a szentmise, amit az elhunyt tiszteletére tartottak meg. A halotti tor is kiemelt szerepet játszott abban, hogy a gyász folyamata elkezdődjön, és a fájdalmat feldolgozzuk. Ezek a szokások azonban feledésbe merültek, és egy óriási tátongó űrt hagytak maguk után, amit a közösségi oldalak töltenek be.

A cikknek még koránt sincs vége! Ha kíváncsiak vagytok, miért nem baj a Facebookon történő gyászolás, IDE KATTINTVA elolvashatjátok!


A VOUS.hu és a JOY.hu stratégiai együttműködést kötött, hogy a két olvasótábor még több izgalmas, érdekes témát olvashasson. Mostantól naponta találkozhattok a VOUS szerzőinek cikkeivel itt nálunk, és mi is vendégszerzősködni fogunk új barátnő-oldalunknál, a VOUS.hu-nál. További jó olvasgatást, VOUS- és JOY-lányok!