10 dolog, amit eddig talán te sem tudtál az idén 20 éves Rómeó és Júlia című filmről

Ujvári Viki

Repülnek azok a fránya évek és kár szépíteni: a '90-es évek nem tegnap voltak...

1996-ot írunk: Leonardo DiCaprio magazinos poszterfiú korszaka előtt járunk, a Titanic című film is csak még tervként létezik, és ekkor kerül a mozikba Baz Luhrmann Rómeó és Júlia-ja.

Nézd meg ezt is!
Leonardo DiCaprio összes filmje 7,5 percben

A minden szempontból modern szellemiséggel átitatott alkotás elég vegyes kritikát kapott, annak ellenére, hogy a maga nemében egy korszakalkotó filmről beszélünk. Leonardo Dicaprio és Claire Danes párosa pedig tinilányok millióit csábította a mozikba, függetlenül attól, hogy a film alapsztorija azért itt-ott eltért Shakespeare eredeti művétől.

Eltelt tehát 20 év, így most csokorba gyűjtöttünk 10 érdekességet amit eddig lehet, hogy te sem tudtál a filmről!

1.) Kevésen múlt, hogy Claire Danes helyett nem Natalie Portman kapja Júlia szerepét. A gond csak az volt, hogy a rendezőt zavarta a Leo és Natalie közti 8 év korkülönbség.
2.) Claire a filmben végig parókát visel, a vizes jeleneteknél is.
3.) A filmben látható Jézus szobor a valóságban mindössze alig több mint fél méter volt.

4.) Az operatőrnek Donald McAlpine-nek komoly gondot jelentett az akváriumos jelenet felvétele, ugyanis a víz és az üveg közti tükröződések nem adták vissza azt a látványt, amit ő elképzelt volna. Végül fénycsöveket tettek az akváriumba - amik természetesen nem látszódnak a filmben - ennek köszönhetően pedig elérték a várt hatást.
5.) Leo a saját költségein utazott Ausztráliába, hogy segítsen a rendezőnek meggyőznie a gyártót arról, hogy megéri pénzt fektetniük ebbe a filmbe. Állítólag annyira elszánt volt, hogy még egy kisebb promó videót is összedobott a fejeseknek. Azt gondoljuk, minden centet megért ez az elszántság!

6.) Claire Danes elkápráztatta a rendezőt, de végül az, hogy a választás rá esett, a film egyik lelkes önkénteseként is aposztrofálható Leonak is köszönhető. A színész szerint Claire volt az egyetlen színésznő, aki a meghallgatáson a legtermészetesebben nézett a szemébe. Látszott rajta, hogy csakis a szerep kedvéért csillog úgy, ahogy kell, és nem partnere szőke fürtjei hozzák lázba.
7.) Hollywood fénykorának egyik szívtiprója Marlon Brando is játszott volna a filmben, ő alakította volna Lőrinc barátot. Végül azonban családi problémák miatt visszalépett a szereptől.
8.) Mercutio híres jelenete alatt vihar közeleg, emögött pedig semmi trükk nem volt. Végül egy valódi hurrikán csapott le Mexikó partjainál, és bár az idejük elég kötött volt, a végeredmény magáért beszél.

9.) Nem csak a természeti csapásokkal kellett a stábnak megbirkóznia. A film fodrászát Aldo Signorettit egy mexikói banda elrabolta, és 300 dolláros váltságdíjat követeltek érte, amit Baz Luhrmann természetesen ki is fizetett.
10.) A bálban minden egyes karakter direkt olyan jelmezt kapott, ami legjobban tükrözi a személyiségét. Júlia angyal lett, Rómeó a hős lovag, Tybalt az ördög és Capulet a császár.

A film itthon messze nem lett olyan siker, mint a tengerentúlon, ahol Leo karrierje szempillantás alatt beindult. Egy évre rá már a Titanic-ot népszerűsítette a vörös szőnyeges eseményeken és minden utána következő sikere már-már történelem.

Baz Luhrmann-nek sokat köszönhet, hiszen valamiként kölcsönösen támogatták és hittek egymásban, és ezt a jó kapcsolatot később egy újabb közös filmmel, a 2013-as A nagy Gatsby-vel is megerősítették. A szereplőgárda többi tagja sem tűnt el a süllyesztőben. Claire Danes manapság leginkább sorozatban utazik és a Tybaltot alakító John Leguizamo is a mai napig aktív.

Te is szereted ezt a filmet?