Fizetett szabadság menstruáció idejére – egy lépés az emberibb munkahelyek irányába, vagy két lépés vissza?

Barok Eszter, Vous.hu

Ha veletek is előfordult már, hogy összegömbölyödve sziszegtetek a kanapén a hónapnak azon a bizonyos napján és véreztetek, mint a meglőtt őz, talán örömmel – esetleg némi irigységgel – üdvözlitek annak a bristoli cégnek a döntését, amely első nyugat-európai országként keblére ölelte az Ázsia egyes részein évtizedek óta hatályban lévő menstruációs távollét politikáját. Ennek lényege, hogy a nőnek a ciklus kezdetén külön fizetett szabadság jár, hogy otthon pihenhessen. Jól hangzik, ugye? Pedig több ezzel a gond, mint hinnétek...

A The Guardian adott hírt először arról a brit cégről, amely a nőknek fizetett szabadságot ad a menstruáció idejére, majd a témát – érthető módon – az egész világ felkapta. Többek közt mi is írtunk róla.

Tény, hogy nem sok nő létezik, aki ne szenvedett volna még – legalábbis élete bizonyos szakaszában – menstruációs fájdalmak miatt, és ne kívánta volna, hogy a puha ágyban maradhasson egész nap, forró vizes palackkal a hasán. Vannak nők, akik egyáltalán nem tapasztalnak ilyenkor fájdalmat, másoknak elég egy-két pirula a kellemetlen tünetek csökkentésére, vannak viszont olyan nők is, akik ilyenkor ülni is alig képesek, fájdalmaikat pedig a legerősebb receptre kapható gyógyszerek sem csökkentik.

Egy friss kutatás szerint a legerősebb menstruációs fájdalom súlyosabb, mint a szívinfarktussal járó tünetek, és ezt bizonyos betegségek – például az endometriózis, a PCOS – tovább komplikálja. Ha így áll a helyzet, akkor a fizetett szabadság a menzesz idejére mindenképpen jó dolog, nem? Nos, az igazság az, hogy sajnos nem. Nézzük csak, miért.

A folytatást IDE KATTINTVA olvashatjátok!


A VOUS.hu és a JOY.hu stratégiai együttműködést kötött, hogy a két olvasótábor még több izgalmas, érdekes témát olvashasson. Mostantól naponta találkozhattok a VOUS szerzőinek cikkeivel itt nálunk, és mi is vendégszerzősködni fogunk új barátnő-oldalunknál, a VOUS.hu-nál. További jó olvasgatást, VOUS- és JOY-lányok!