A burkinitilalomnak vége, de vajon milyen ruhadarabot tiltanak be legközelebb?

Barok Eszter, Vous.hu

A sorozatos burkinibotrányokra adott válaszként a franciák sok helyen burkinitilalmat vezettek be. A francia államtanács a napokban aztán eltörölte a több mint harminc francia városban és kisebb településen érvényben lévő tilalmat, így megint mindenki azt hord a strandon, amit szeretne. Na de miért is veszélyes, ha a hatóságok, illetve az állam írja elő, hogy mit viselhetünk?

Nem csak vallási okokból születhet ilyen döntés, akárhogy is: tartsuk tiszteletben
Természetesen minden embernek joga van megélni saját spiritualitását, és saját, ehhez kapcsolódó hittételeit, rítusait egészen addig, amíg ez másokat nem sért, nem káros. A burkini egy egyszerű ruhadarab, amit ráadásul nem csak a muszlim nők hordanak: sok ortodox zsidó, illetve egyes keresztény körökhöz tartozó csoport tagjai is elfedik testüket, ha koedukált strandra mennek, ahol idegen férfiak is vannak.

Ne feledkezzünk meg ugyanakkor arról, hogy sokak számára a burkini nem (csak) vallásról szól, hanem egyfajta feminista állásfoglalás is egyben: a nő maga rendelkezik arról, hogy ki látja a testét, és nem akarja azt, hogy a teste alapján ítéltessen meg. Ha jobban belegondolunk, valóban abszurd kettős mérce ez: ha a nő testéből túl sok látszik, ne csodálkozzunk, ha beszólnak neki, zaklatják, netán megerőszakolják („minek mutogatta magát nyilvánosan egy szál semmiben?”), ám ha elfedi a testét, megint csak hibás: minek különcködik? Jól láthatjuk, hogy sokaknak semmi se jó...

Amennyiben betiltható egy egyszerű ruhadarab biztonsági kockázatokra hivatkozva, akkor felmerül a kérdés, hogy vajon mi lesz a következő lépés az erőszakos homogenizáció jegyében.

A válasz a cikk folytatásából IDE KATTINTVA KIDERÜL!


A VOUS.hu és a JOY.hu stratégiai együttműködést kötött, hogy a két olvasótábor még több izgalmas, érdekes témát olvashasson. Mostantól naponta találkozhattok a VOUS szerzőinek cikkeivel itt nálunk, és mi is vendégszerzősködni fogunk új barátnő-oldalunknál, a VOUS.hu-nál. További jó olvasgatást, VOUS- és JOY-lányok!