A kolléga, aki elárul, majd mosolyogva tagadja – Mit tehettek a hétköznapi szadizmus ellen?

Zsély Anna, Vous.hu

Korbácsok, bilincsek, Sade márki – ezek az asszociációk biztosan az elsők között szerepelnek, ha szóba kerül a szadizmus. A szadista vonások azonban nem csupán a hírekbe bekerülő kegyetlen sorozatgyilkosokat vagy az extrém szexuális fétisek rajongóit jellemzik, hanem olykor életünk átlagos szereplőit is.

A szomszéd asztalnál ülő kolléga, aki folyton elárulja másoknak a rábízott bizalmas információt, aztán mosolyogva tagadja. A mindig előre köszönő szomszéd, aki minden alapot nélkülöző, rosszindulatú pletykákat terjeszt rólatok. A családtagokat szúrós megjegyzéseivel folyamatosan megalázó, majd a sértést egy viccel elütő apa, anyós vagy éppen testvér.
Ismerős figurák?
A szadizmus nem csupán a horrorfilmszerű gyilkosságok, a brutális háborús kínzások vagy egyes szexuális szubkultúrák kapcsán előbukkanó fogalom. A kutatások szerint a mindennapokban átlagosan viselkedő, pszichológiailag amúgy kiegyensúlyozott személyek közül többen rendelkeznek szadista vonásokkal. Pozitív érzelmeket élnek meg, ha árthatnak másoknak, tetteikért nem vállalják a felelősséget, ártatlannak állítják be magukat, sármjuknak és manipulációs készségeiknek köszönhetően pedig gyakran meg is ússzák a felelősségre vonást.

A cikk itt még nem ért véget! Ha kíváncsiak vagytok a folytatásra kattintsatok!


A VOUS.hu és a JOY.hu stratégiai együttműködést kötött, hogy a két olvasótábor még több izgalmas, érdekes témát olvashasson. Mostantól naponta találkozhattok a VOUS szerzőinek cikkeivel itt nálunk, és mi is vendégszerzősködni fogunk új barátnő-oldalunknál, a VOUS.hu-nál. További jó olvasgatást, VOUS- és JOY-lányok!