Tudományos tény: ez a változás megy végbe egy nő agyában, amikor anyává válik

Europress
Joy.hu

Attól a perctől kezdve, hogy először megpillantjuk a gyermekünket, tényleg más emberekké válunk...

Biokémiai reakciók sokasága indul be már a terhesség alatt a női testben, amiket mi úgy érzékelünk: idegesebbek, óvatosabbak, aggódóbbak és persze sokkal boldogabbak vagyunk, mint eddig.

Tudományosan alátámasztott tény, hogy a női agy bizonyos területei fejlődnek, változnak az anyává válás során: sokkal koncentráltabbak, ugyanakkor empatikusabbak is leszünk ezek hatására. Szintén ezek idézik elő egyes anyáknál a szülés utáni depressziót is - derül ki a legfrisebb kutatásból. Amerikai tudósok azt is megállapították: az amigdalában végbemenő változások, a rajta keresztüláramló hormonok felelősek mindezért, hiszen ezeknek az agy temporális lebenyében található kis neuroncsoportoknak nagy szerepe van az érzelmi reakciók feldolgozásában és raktározásában. Emiatt válnak az anyák hiperszenzitívvé a babáik mindenféle igényével kapcsolatosan: Nem éhes most? Miért sír? Vajon lélegzik még?

Olvasd el ezt is!
Álomfejtés 3. rész: ezt jelenti, ha azt álmodtad, hogy terhes vagy
forrás: Europress

Az oxitocin nevű hormon is felelős lehet sokféle változásért a kutatók szerint: ez már a terhesség alatt elkezd termelődni az anya testében, és a hormonszint egyre csak növekszik, még a szülés utáni időszakban is. A tudósok összefüggésbe hozták: ez okozhatja, hogy az édesanyák sokkal érzékenyebbé válnak a saját gyermekük hangjára - ez még inkább megfigyelhető azoknál az anyukáknál, akik szoptatják a babájukat. A kutatás legérdekesebb eredménye pedig ez volt: a szülővé válás pont olyan reakciót idéz elő az agyban, mint amikor szerelmesek leszünk!


Ugye milyen érdekes?

Olvasd el ezt is!
4 dolog, amit meg kell tenned szülés után