5 érdekesség a parfümkészítés történetéből

Europress
Kata

Izgalmas titkokat gyűjtöttünk össze az egyik legnépszerűbb kozmetikai termékről.

A parfüm a nők és a férfiak titkos csodafegyvere, ha csábításról van szó, de nem is csak ezért használjuk. Egy jól megválasztott parfüm ad egy pluszt a személyiségünkhöz és a megjelenésünkhöz is - az erre való igény pedig nagyon messzire nyúlik vissza az időben. Mi, emberek imádjuk a különleges illatokat, így a parfümök máig nagyon népszerűek és évszakról évszakra változnak. De mit tudunk a parfümkészítés történetéről? Gyűjtöttünk pár érdekességet, amiről talán még nem is hallottál!

1. A parfümkészítés már az ókori Mezopotámiában és Egyiptomban is megjelent, majd folyamatosan fejlődött és finomodott az akkori világban, Rómában, Perzsiában és Indiában is. Az első írásos feljegyzés nagyjából 4000 évvel ezelőttről származik egy parfümkészítő mesterről, aki egy Tapputi nevű mezopotámiai nő volt és virágok, fűszerek illatát nyerte ki desztillálással.

2. A világ legrégebbi, de most is illatos parfümjeit Cipruson találták meg egy ásatás során 2005-ben. Egy hatalmas illatszer raktárat tártak fel a régészek, ahol nagyjából 60 üvegnyi parfümöt leltek, melyek több, mint 4000 éve készültek.

Olvasd el ezt is!
Milyen illat illik hozzád? Csillagjegyed elárulja

3. A parfümkészítés Európában az 1200-as években jelent meg. Erzsébet királynő kérésére Magyarországon az 1300-as években készült illatszer, melyet valószínűleg egy udvari tudós, vélhetően egy szerzetes állított elő illatos olajokból és alkoholból. Ezt azóta magyar víznek nevezi a történelem és eredetileg rozmaringból, kakukkfűből és erős pálinkából állt össze. Később az illat levendulával, mentával, zsályával, majorannával, costusszal, narancsvirággal és citrommal bővült.

4. A reneszánsz volt a parfümkészítés első igazi virágkora az olaszoknak köszönhetően, ahol Medici Katalin mestere, Rene ontotta az újabb és újabb illatokat és a tudományt Franciaországba is elvitte. Nemsokára már ez a térség lett az európai parfümgyártás központja. Ugye mindenkinek ismerős Grasse városának neve A parfüm című filmből? Máig a parfümkészítés egyik legfontosabb színtere és olyan cégeknek vannak itt saját virágültetvényeik a parfümjeikhez, mint a Chanel.

5. A 16. és 17. században nem is annyira az illat élvezete miatt vették az emberek a parfümöket, hanem azért, hogy kellemetlen testszagukat elfedjék. Akkoriban ugyanis nagyon ritkán fürödtek, emiatt pedig szinte elviselhetetlen szagot árasztottak az arisztokraták is ugyanúgy mint a szegényebbek.

Neked melyik a kedvenc parfümöd?

Látogass el a Helia-D Herbakastélyba, ahol megtanulhatod magad kikeverni a kedvenc illatod a Parfümkészítő kurzuson!

Olvasd el ezt is!
Magabiztossá tehet a parfümöd!