Amikor a pasi kioktatja a nőt, hogyan menstruáljon – igen, ez a jelenség létezik

Barok Eszter, Vous.hu

Mi a baj azzal, amikor egy férfi popsztár elmagyarázza, hol a nő helye, vagy egy szintén hímnemű politikus arról értekezik, hogy mi a nő legfőbb életcélja, majd a szoptatás-világnapi konferencia fővédnöke lesz? Hiszen mindketten akarhatnak jót is, alapvető emberi értékekről beszélnek, tisztelik a nőt, nincs ezzel semmi gond...

Ahhoz, hogy Ákostól és Kövér Lászlótól függetlenül is megértsük, miért aggályos mindez, beszélhetnénk hosszasan arról, hogy a női popsztárok – humoristák, celebpszichológusok és véleményvezérek – nem igazán nyilatkoznak a férfi helyéről, és nőnemű politikusok sem lesznek a sperma vagy épp a kötődő apaság világnapjának fővédnökei, de ezt inkább most hagyjuk.
Ismerkedjünk meg inkább néhány új fogalommal a jelenség megértése érdekében. Ilyen például a „jóindulatú szexizmus” és a „mansplaining”. Mivel az előbbiről már beszélgettünk, ma a mansplaininggel foglalkozunk egy kicsit.
Amikor a férfi kioktatja a nőt, hogyan élhetné meg a nőiességét
A „mansplain” szó az angol „explain”, vagyis „magyaráz” szóból származik, és az úgynevezett „privileged explaining”, vagyis „privilegizált magyaráz(kod)ás” kategóriájába tartozik. Ez az a jelenség, amikor egy társadalmilag, kulturálisan, jogilag privilegizált csoport tagja – rendszerint kissé leereszkedően – kioktatja kevésbé privilegizált helyzetben lévő embertársát olyasmiről, amit ő maga soha nem élhetett át, tapasztalhatott meg.


A cikk itt még nem ért véget! A FOLYTATÁSÉRT KATTINTSATOK IDE!


A VOUS.hu és a JOY.hu stratégiai együttműködést kötött, hogy a két olvasótábor még több izgalmas, érdekes témát olvashasson. Mostantól naponta találkozhattok a VOUS szerzőinek cikkeivel itt nálunk, és mi is vendégszerzősködni fogunk új barátnő-oldalunknál, a VOUS.hu-nál. További jó olvasgatást, VOUS- és JOY-lányok!