Alapozóbakik, amiket nagyon ciki elkövetni

Léderer Fruzsina

Sajnos az egyik legfontosabb, de egyben legnehezebben kiválasztható és kezelhető sminktermék az alapozó. Segítünk, hogy sose kerülj ciki helyzetbe miatta.

Ha van egy jól kiválasztott alapozód, egy megfelelő eszközöd a felvitelhez és a fényviszonyok sminkelésre alkalmasak, nyert ügyed van, esélyt kaptál egy tökéletes sminkre. Csak pár apró dologra kell figyelned, de azokra nagyon.

Nem egyszerű választani

Kezdjük az alapoknál. Hogyan válassz terméket? Először is, ismerd meg a bőrtípusodat! Borzalmasan tud kinézni, mikor száraz bőrre még jobban szárító termék kerül, vagy a zsírosabb bőr az olajtól csillog.

Száraz bőröd van? Tiltólistás a por állagú termék! Válassz BB-krémet, színezett hidratálót vagy krémes alapozót. Soha, de soha ne kenj magadra mattító hatásút, ugyanis úgy fog kinézni tőle a bőröd, mint a krepp papír.

Zsíros vagy kombinált bőröd van? Neked találták ki a vízbázisú alapozókat. Messziről kerüld el az olajos sminkeket, kizárólag olajmentest vásárolj. Ha nagyon zsíros bőrrel küzdesz, a mattító termékek tökéletesek lesznek számodra, a homlokod és az orrod vonalában egy nagyon kevés púdert is felvihetsz.

Ezután jön a legnehezebb feladat, a szín belövése.

Így tudod meg, hogy sárgás vagy rózsaszínes a bőröd!


Nézd meg a csuklód belsején a vénáidat! Ha kékesnek látod őket, hideg típusú vagy, ha zöldesnek, akkor pedig meleg. Lila vénákat látsz? Óriási szerencséd van, semleges a bőröd, azaz mindkét színcsoport jól mutat rajtad. Olvass erről bővebben cikkünkben!

Illeszkedjen a bőrszínhez, ne legyen maszkod!

Ugye nem akarsz a testet többi részétől elütő színű arccal virítani? Sajnos sok olyan nőt látni az utcán, akik biztosan nem tesztelték le az alapozójukat természetes fényben. Te sose járj így!

Vidd fel a csuklódra a szerinted megfelelő árnyalatot, dolgozd el, várj egy kicsit, majd nézd meg természetes fényben. Tégy ugyanígy a nyakadon is, hiszen a legkritikusabb pont alapozáskor a nyak. Ha szépen a bőröddel egyformává vált, és a természetes fényben sem tűnik furcsának a nyakadon a kipróbált szín, akkor az arcodon sem lesz vele probléma.

Olvasd el ezt is!
Soha többé rúzsos fog: Kerüld el a legcikibb sminkbakikat!

A kritikus ecset kérdés

Az ecset sarkalatos pontja az alapozásnak. Jó minőségű, műszörből készült ecsettel nem lőhetsz mellé, azzal azonban igen, ha túl nagy a feje, és egyes részek kimaradnak, illetve ha nem elég tiszta. Minden használat után takarítsd le a szőrfejet, és legalább heti egyszer fürdőztesd meg sminkecset tisztító folyadékban az összes ecsetedet.

Mindig akkora ecsetet válassz, amellyel a legtrükkösebb részeken (pl. szem alatt) is tudsz dolgozni.

Ha nincs eldolgozva, baj van.

Elérkeztünk a legizgalmasabb ponthoz, a felvitelhez. Szerezz be egy kicsi műanyag tálat vagy tükröt, amit használat előtt mindig gyorsan elmosol. Tegyél bele egy kicsi alapozót, majd kezdd el felvinni az arcodra egyenletes mozdulatokkal.

Mindig egy irányban mozogj, hogy ne maradj csíkos, és a nyakad aljáig vidd fel a festéket. A legvégén ügyesen dolgozd el az átmenetet, így nem fog látszódni. A nyaki részhez, és persze a teljes arcra is használhatsz ecset helyett beauty blendert, de kombinálhatod is őket.

Tuti tipp: Vidd fel ecsettel az alapozót, majd egy enyhén nedves beauty blender szivaccsal dolgozd el! Így lesz egyenletes az arcod és a nyakad.

Az alábbi hibákat mindig kerüld el!


Sose legyen alapozós a szemöldököd! Ha véletlenül rákerült pár csepp, vizes fültiszító pálcikával távolítsd el!

Ne használd a barátnőd/tesód/anyukád alapozóját, hacsak nem pont egyforma a színetek és bőrtípusotok. Nincs is annál rosszabb, mikor teljesen más színű az arcod, mint a tested többi része.

Ne hidd azt, hogy az alapozó önbarnító is, azaz sose válassz a bőrszínednél sötétebbet, mert úgy fogsz kinézni, mint egy umpa-lumpa a meséből.

Umpa lumpák


Most már mindent tudsz az alapozásról!