Jegyezd meg! Ezek a melanoma ABCDE jellemzői

Europress
Joy.hu

Egy anyajegy vizsgálatánál a bőrgyógyászok az ún. ABCDE jellemzőket keresik: mutatjuk, hogy mik is ezek, hogy te is könnyebben felismerd, ha baj van!

A melanoma a bőrdaganatok egyik gyakori fajtája, amely sajnos egyre több embert érint, hiszen a sok napozás és a káros UV sugarak is elősegítik a kialakulását. Az anyajegyek vizsgálata tehát ma már fokozottan fontos, ezért bőrgyógyász szakértőnkkel végigvettük, hogy mik is a betegség úgynevezett ABCDE jellemzői! Ezeket te is kiszúrhatod otthon, szóval mindenképp olvass tovább!

A - Assymetry. Az anyajegy vagy folt aszimmetriáját kell vizsgálni: nézd meg, hogy ha a közepére egy képzeletbeli vonalat húznál, akkor egyforma lenne-e a két fél? Ha nem, akkor az utalhat rákos sejtek jelenlétére.

B - Border. Az anyajegy széleit, határvonalait jelenti. Ha ezek egyenetlenek és szabálytalanok, akkor érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt!

forrás: Europress

C- Color. Ha a bőrön lévő elváltozás színe többféle (pl. van benne barna, fekete, vörös) és nem csak egy árnyalatból áll, akkor szintén irány az orvos!

D - Diameter. Az átmérő: bőrgyógyász szakorvosok szerint, ha az anyajegy nagyobb, mint egy ceruza végén lévő radír, akkor mindenképp érdemes ellenőriztetni!

E- Evolving. Azaz kiterjedés: ha a folt változik, nagyobb lesz, kiemelkedik, elszíneződik vagy esetleg vérezni kezd, akkor azonnal keressünk fel vele egy szakorvost!


Te rendszeresen nézed az anyajegyeidet, vagy jársz bőrgyógyászati szűrővizsgálatokra?

Olvasd el ezt is!
A bőrrák kezdeti tünetei: ezekre az intő jelekre figyelj