5 dolog, amit talán nem tudtál a császármetszésről

Europress
Joy.hu

Ezekkel a tényekkel jó, ha tisztában vagy, ha éppen gyermekvállalás előtt állsz!

1. Néhány esetben a császármetszés biztonságosabb és inkább javasolt, mint a természetes szülés.

Sok esetben ugyanis a magzatot vagy az anyát fenyegető életveszély miatt döntenek e mellett az orvosok. Ilyen eset pl. az egyes magzati betegségek, az oxigénhiányos állapot fellépésének veszélye, vagy pl. ha a baba olyan pozíciót vesz fel a méhben, ami indokolttá teszi a beavatkozást. A fentiek miatt nagyon gyakori az ikrek esetében is a programozott császármetszés.

2. Nem szabad elfelejteni, hogy habár ma már sok országban az anya választhatja ezt a módját a baba világra hozásának, akkor is nagyműtétnek számít, amelynek számos kockázata van.

Egy komoly hasi műtétről van szó, melynek ezáltal számos kockázati tényezője van az anyára nézve: a seb elfertőződése, túlzott vérveszteség, vagy a környező szervek sérülései (húgyhólyag, belek) – ezekkel mind számolni kell!

forrás: Europress

3. A műtét során a legtöbb esetben végig ébren van az anyuka, csupán érzéstelenítést végeznek rajta.

Természetesen van olyan eset is, hogy altatásban végzik a császárt, de ez a kevésbé gyakori (pl. az anya súlyosabb betegsége miatt fordulhat elő). Egyébként gerincközeli érzéstelenítéssel zajlik az operáció, ami egyrészt az orvosok szerint kevesebb kockázattal jár, másrészt így az anyuka végigélheti a folyamatot: hallhatja, ahogy először felsír a babája, láthatja és megsimogathatja a beavatkozás után.

4. A felépülési időszak hosszabb a császármetszés után, mint a hüvelyi szülésnél.

A császáros anyukák a hasi seb miatt 3-4 napig is a kórházban maradnak a műtét után, míg a természetes úton szülő nőket 1-2 nap után hazaengedik. A műtét után 1-2 hónap is kell, mire elmúlik a fájdalom és kezdik ugyanúgy érezni magukat az édesanyák, mint a szülés előtt (persze van, akinél ez egy sokkal hosszabb folyamat). Ezzel szemben a komplikációktól mentes természetes szülés után már akár 2-3 héttel is visszanyerik régi önmagukat az anyukák. A hasi sebet az első napokban nem szükséges kezelgetni, a kötést is csak akkor kell cserélni, ha esetleg átvérezne. Varratszedés általában egy hét/tíz nap után esedékes.

5. A vágás nem érinti a hasizmokat, a bikinivonalon történik.

Így esztétikailag is „szebb” az eredmény, hiszen a fürdőruha eltakarja majd a heget. Mivel a műtét során a hasizmokat nem vághatja át az orvos, ezért ezután 6 héttel akár már tornázni is lehet. A vágás általában két ujjnyi hosszú és ha valakit nagyon zavar, akkor természetesen van lehetőség arra, hogy egy plasztikai sebész a lehető legjobbat „hozza ki” belőle, hogy kevésbé legyen feltűnő.


Tisztában voltál ezekkel a tényekkel a beavatkozásról?

Olvasd el ezt is!
Szülés után mennyi idő múlva jössz helyre odalent?