Súlyos betegséget kaphatsz a cicádtól?

Europress
Joy.hu

Macskatulajdonosok, figyelem!

Hallottál már a macskakarmolási betegségről, vagy más néven Bartonella-fertőzésről? Nos, ha nem, és van cicád, akkor ezt a cikket mindenképp olvasd végig! A betegség ugyanis olyan furcsa tünetekkel is járhat, amik komoly aggodalomra adhatnak okot...

A macskák kb. 40%-ában megtalálható a Bartonella henselae nevű baktérium, ami a betegséget okozza, és más állatban még nem találkoztak vele a kutatók.

forrás: Europress

A betegség tünetei az állat harapása vagy karmolása nyomán jelentkezhetnek: a sérülés körüli bőrtünetek mellett a láz, fejfájás, nyirokcsomó duzzanat a leggyakoribb jelek. Ez utóbbi esetében sokszor gyanakszanak az orvosok tularémiára (kullancs által terjesztett fertőzés) limfómára vagy egyéb nyirokcsomó daganatokra is, ezért ezeket az elsők között ki kell zárni a vizsgálat során.

A betegség általában kezelés nélkül meggyógyul, ám a legyengült immunrendszer nehezebben veszi fel vele a harcot. Kutatások szerint, a férfiak esetében gyakoribb a megbetegedés, mint nőknél. Súlyosabb esetben 4-6 hetes antibiotikumos kezeléssel orvosolható a baj, illetve ha újra előfordul, hogy otthon, játék közben megkarmol a cica, akkor a seb azonnali fertőtlenítése is segíthet hosszú távon.


Te hallottál már korábban erről a betegségről?

Olvasd el ezt is!
Kecsesen balettozó cica az internet új kedvence