8 természetes segítség, ha odakaptál a napon

Lakatos Márk

Mert a napmelegtől nem csak a kopár szík sarja ég, Édeseim! Odaperzselődik időről-időre mindenki, még a legjobbak, legfelkészültebbek is, ugye? Úgyhogy nézzük, milyen trükköket tudtok bevetni, hogy az itt a piros hol a piros legyen! ;)

1: A leégett bőrterületet sose kenjétek be zsíros vagy olajos krémekkel, testápolókkal közvetlenül napozás után. Ezek a szerek eltömítik a pórusokat, ezáltal gyakorlatilag “bezárják” a fájdalmat és a forróságot a bőr felső rétegeibe - de rémesen hangzik! A szappan és más erős kémhatású mosakodószerek használata szintén nem ajánlott, mivel ezek összetételüknél fogva irritálhatják a bőrt. Szóval mi marad? A friss, hűsítő víz!!

2: A leégett bőr gyógyulását elősegítheti, ha tejet iszol (ha iszol egyáltalán), valamint C- és E-vitaminban, béta-karotinban és cinkben gazdag ételeket eszel. A megfelelő folyadékpótlás elengedhetetlen ebben az esetben is, ezért jöhet a sok-sok víz is! ;)

3: Aloe Vera

Ezt tutira ismeritek szerintem! Mostanában egyre gyakoribb a háztartásokban ez a növényke, illetve a belőle készült csodaszer, ami szuper az égési sérülések gyógyításában - a gélje antibakteriális hatású, amely az immunrendszert stimulálva elősegíti a hámréteg gyógyulását, nem beszélve arról, milyen jó érzés a hűsítő hatása. És nézzétek meg, milyen csodásan néznek ki a húsos levelek!

4: Kamilla

Szintén évezredek óta használt gyógynövény, ami leginkább gyulladáscsökkentő hatásáról ismert, és rengetegen használják. Készíts belőle egy erős teát, hűtsd le és borogatásként alkalmazhatod a leégett bőrfelületen. Ilyen egyszerű!

5: Körömvirág

Egy másik varázsszer a természetből! Gyulladáscsökkentő, antibakteriális, gombaölő – mit kell még mondani róla? Én máris megvettem, mert rengeteg helyen hasznosítható! ;) A friss égési sérüléseket hűtött teával borogasd, mint az előbbinél is, a későbbi gyógyulást pedig körömvirágkrémmel segítsd elő. Tehát elő a természetes összetevőkkel teli (akár DIY) balzsamokkal, Lányok!

6: Joghurt és tejföl

Érdemes lehet kipróbálni mindkettőt, de tudnotok kell, hogy ezt a módszert nagyon sokan vitatják. Én kipróbáltam még ifjúságom hajnalán, és nem nagyon vált be. Ha mégis adsz egy esélyt neki, a legjobb a natúr joghurt lehet vagy a zsírszegény tejföl, amely lehetőleg mentes mindenféle adalékanyagtól. Ha más hatást nem is érsz el velük, legalább lehűtötted a kellemetlen égő bőrfelületet, kárt nem tudsz velük okozni! ;)

7: Paradicsom, uborka, burgonya

Nem is gondoltátok volna, igaz? De én tele vagyok meglepetésekkel!! Amit tudni kell, hogy ezek is bőrnyugtató és gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Ha vékony karikákra szeleteled vagy pépesített formában pakolásként helyezed a kipirosodott bőrfelületre, frissítő és hűsítő hatásukat élvezheted sőt, a kellemetlen melegségérzet is csökkentik. Ha nincs más otthon és kell a gyorssegély, tuti tipp mindegyik! És ha az uborkával inkább belülről hűtenéd magad, áztasd a vékonyra vágott csíkokat zöld teába, amit lehűtesz, vagy akár limonádéba és bolondítsd meg egy kis bazsalikommal. Ennek is örülni fog a felhevült test! ;)

8: Levendula, rozmaring, eukaliptusz

Mindhárom növény jó megoldás lehet gyulladt bőrre. Ha fogékonyak vagytok az illatokra, ezeket az olajokat langyos fürdővízbe csepegtetve aromaterápia formájában lehet használni, friss égési sérülésekre közvetlenül ne kenjétek őket. Egyébként a levendulaolaj hajpakolásként is szuperül működik!

Márk napi tipp: Ha inkább a boltban vásárolt termékeket részesíted előnyben, mert kevésbé macerás, akkor is lehetőleg olyanokat válassz, amelyben aloe vera, panthenol, vagy az előbb felsorolt (gyógy)növények valamelyike található, hiszen mind segítenek megnyugtatni a bőrt és elősegítik a gyógyulást. A leégést követő időszakban rendkívül fontos a megfelelő folyadékpótlás, ezért fogyasszatok minél több vizet, gyógyteát, frissen préselt zöldség- és gyümölcslevet! És nagyon vigyázzatok magatokra, ha napra mentek! ;) Csóóóók, Markitosss