Szakadj el egy kicsit az okostelfonodtól!

Europress
Kata

Tippek arra, hogy ne csekkold folyamatosan a képernyőt.

Az okostelefonunkkal kelünk és fekszünk és gyakorlatilag már észre sem vesszük, hogy szinte pár percenként csekkoljuk rajta, történt-e bármi érdekes az interneten, vagy kaptunk-e üzenetet. Annyira erősen beleépült ez a hétköznapjainkba, hogy Angliában már olyan napot is létrehoztak, ami arra ösztönzi az embereket, hogy ha csak 24 órára is, de szakadjanak le kicsit a mobiljaikról. Persze ez egyáltalán nem könnyű, úgyhogy mutatunk pár tippet arra, hogyan csökkentheted a telefonodtól való függést.

1. Kapcsold ki a telefonod egy időre

Ez a legradikálisabb és egyben a leghatásosabb módszer, amire azért nem sokan képesek. Vannak finomabb változatai is, mind például levenni a hangot és kikapcsolni az értesítéseket, vagy egyszerűen csak képernyővel lefelé elhelyezni magunk mellett a készüléket. Már az utóbbi is nagyon hasznos tud lenni.

2. Tartsd távol magad a technikától

Például zarándokolj el egy wifi-mentes övezetbe a hétvégére, vagy csak egyszerűen ne csatlakozz a netre. Ez majdnem ugyanaz, mintha kikapcsolnád a telefonodat. És azt is megteheted, hogy a telefonodat egyszerűen másik szobában teszed le, mint ahol tartózkodsz éppen, így nem fogod folyamatosan a képernyőt lesni. Banális trükknek tűnhet, de működik.

3. Hagyj fel a folyamatos csekkolással

Tényleg 20 percenként tudnod kell, mi történik a világgal és a barátaiddal? Bőven elég, ha a nap végén egyszer átgörgeted a feedeket. De egy utazást is megtervezhetsz hagyományos térképpel és egy vitát is eldönthetsz pénzfeldobással a Google helyett. Csak hagyd ki ezekből a dolgokból a telefonod mondjuk először csak egy órára, aztán egyre hosszabb időre. És főleg: ne nézegesd a telefonod az éjszaka közepén és lefekvés előtt. Nem hagy megnyugodni és jól aludni!

4. Engedélyezz magadnak egy kis netezési időt

A teljes elszakadás tényleg nagyon nehéz, ezért frusztráló is lehet így a saját jókedved érdekében engedélyezz magadnak rövid netezési időket a nagy "mobilszünetben'. Mondjuk félnaponta 15 percet, ami a lényegre éppen elég. Meglátod, mennyire hatékonyan fogod eltölteni!

5. Tudatosíts

A legfontosabb dolog, ami nélkül az okostelefon-diéta nem működhet: tudatosítsd magadban, hogy a telefon nélkül sem maradsz le semmiről. Attól, hogy nem nézegeted állandóan a legfrissebb értesítőket, még megy az élet tovább és nem hagy ki senki, semmiből.

Te képes lennél elszakadni a mobilodtól egy napra?